ЕК опроверга Зелените, не подкрепя само дългия тунел „Кресна“ (Вижте неудобната истина)

Гласувайте за статията

Лъжа е, че Европейската комисия подкрепя единствено предложението на Зелените за дълъг тунел през Кресненското дефиле.

Според документ от юли месец миналата година, Европейската комисия е отворена да одобри съфинансиране на който и да е проект за лот 3.2 на АМ „Струма“, стига той да покрива необходимите изисквания. Това становище опровергава мантрата, която Зелените не спират да повтарят и използват като спирачка за стартиране на строителството – че само техният проект е одобрен.

Основните условия, които са поставени, са въздействието на проекта върху околната среда да е приемливо и ползите от него да бъдат повече от разходите, които изисква. Доста е спорно до каква степен именно проектът на Зелените за дълъг 15.4 километра тунел на стойност 1.2 млрд. евро отговаря на изискванията.

Както „Труд“ описа в своя поредица, защитавайки твърденията си с редица научни факти, експертизи и изследвания, тунелът „Кресна“ носи редица рискове за околната среда, строителите и местното население. Сред тях са изпускане на смъртоносен газ, радиация, наводнения и активизиране на земетресения. Оценка за въздействието на околната среда за новия вариант ще се прави тепърва, но Зелените не спират да обясняват, че само този проект гарантира опазване на биоразнообразието в района.

Също така тунелът „Кресна“ е необосновано скъп и изисква непосилна поддръжка. Цената му надвишава всички средства, които ще бъдат отпуснати по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ от ЕС на страната ни до 2020 г. Тези факти са налице, а миналата година правителството ги взе предвид и одобри алтернативен проект с наземни пътища и няколко малки тунела. Според документа от ЕК, той също ще бъде одобрен, особено при представяне на факти, изтъкващи го като по-щадящ околната среда и по-рентабилен, какъвто е, пише trud.bg.

Извадка от становището на ЕК

Извадка от становището на ЕК

Официалната позиция на Брюксел относно казуса с тунела „Кресна“ е изпратена на политически клуб „Екогласност“ преди повече от половин година. Въпреки това незнайно как псевдоекологичната организация на Зелените „За да остане природа в България“ все още държи на тезата си, че само тя е получила одобрение и поставя държавата в неизгодна ситуация.

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “ЕК опроверга Зелените, не подкрепя само дългия тунел „Кресна“ (Вижте неудобната истина)”

  1. Илина

    апр. 23. 2016

    Просто Зелените имат силни лобита и пробутват техните идеи, друг е въпросът до колко е далновидно да се гледа на тях без проверка.

Добавете коментар