Македония гори: Протести и контрапротести тресат страната

Гласувайте за статията

Македония гори от протести, десетки хиляди излязоха навън

Македония гори! Само така може да се опишат хилядите граждани, които излязоха на протест пред парламента. Голяма част от тях се изправиха пред китайска стена от полиция, която опасваше сградата на парламента и пазеше да няма сблъсъци и безредици.

По нареждане на правителството, са блокирани десетки райони обявени за сборни, съобщава македонската Нова телевизия. След като протестите започнаха пред Специалната прокуратура, Парламентът бе блокирано за протестиращите от полицията, която им препречи пътя с метални барикади и стреляше с водни оръдия пред Триумфалната арка.

Поради това, групата се отправи към институциите в района на Музея на ВМРО, но и там се натъкнаха на полицейска блокада пред каменния мост и други новопостроени мостове. Оттам протестиращите се отправиха към правителството на република Македония, където в момента се сблъскват с още един затворен достъп на прехода от пощата към улица Илинденска.

Протестиращите вече час и половина се движат от едно на друго място в опит да намерят пространство пред институциите, в което да изразят пред властта своя гняв. Засега обаче нямат успех, информират репортерите на македонската НОВА телевизия от мястото на събитието.

Над 10 000 граждани пък са излезли, предвождани от Гражданското движение за отбрана на Македония с контрапротест в защита на Груевски и Иванов. Те също така се обявиха в подкрепа на изборите на 5 юни, които Зоран Заев обяви, че ще бъдат провалени.

 Македония излезе на национален протест

Македония излезе на национален протест

Привържениците на ГДОМ остро се противопоставят на всеки опит за дестабилизация и насилие върху институциите, каквото в предишните дни демонстрира СДСМ. В същото време броят на гражданите се увеличава лавинообразно и в момента има няколко десетки хиляди. Що се касае до премиера Георги Иванов, той заяви, че не се отказва от решението си да обяви политическа амнистия. А на призивите да си тръгне, заяви, че само историята може да го съди.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар