Турция и Гърция в конфликт: Турски самолети нарушават границата

Гласувайте за статията

Турция и Гърция напрегнаха обстановката, Анкара нарушава границите

Турция и Гърция са в сложна дипломатическа ситуация. Турски военни самолети и кораби са извършили нови нарушения на гръцкото въздушно пространство и териториалните води, при това цели пет пъти за по-малко от 20 часа, пише гръцкия вестник „Катимерини“ под заглавие „Анкара насърчава напрежението в региона“. От два дни Атина е на нож с колегите си от Анкара, а причината за това е постоянното нарушение на границата, по неизяснени засега причини.

Вестникът посочва, че втори ден турски изтребители Ф-16 навлизат в гръцкото въздушно пространство, в района между островите Лесбос, Хиос и Инусес. Малко по-късно турски самолети са нарушили въздушното пространство над остров Кастелоризо и дори са си позволили да преминат в зона за полети над Атина, застрашавайки дори гражданската авиация.

Гръцките власти са регистрирали и нарушения на териториалните води на страната, в района на остров Инусес, където около час и половина кораб на турската брегова охрана останал в гръцки териториални води без разрешение, след което се оттеглил.

Причините за нахлуването на турските изтребители, на територията на Гърция все още се изясняват. Факт е обаче, че властите в Атина са изразили силно негодувание от подобно грубо нарушаване на границите на суверенна държава, още повече, че няма разрешение от правителството или президента, за подобни действия.

Каква е причината турски изтребители Ф-16 да си позволяват такова нарушение на границите не е ясно, както не са известни и обстоятелствата, при които те са навлезли в гръцкото въздушно пространство и по-конкретно в района между островите Лесбос, Хиос и Инусес. Ще припомним, че тези острови най-често са бази за акостиране на лодките с бежанци, а немалка част от тях идват точно от Турция.

Турция нарушава въздушните и водните граници на Гърция, в Атина бесни

Турция нарушава въздушните и водните граници на Гърция, в Атина бесни

greece
Не са ясни също така и причините за нарушението на териториалните води на страната, в района на остров Инусес, където, както съобщават от гръцките медии, около час и половина е престоял кораб на турската брегова охрана. Дали са преследвали трафиканти на хора или се е наложило влизане на територията на Гърция по друга причина–не е ясно.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар