Д-р Ангел Кунчев: Рязката промяна на времето ни разболява

Гласувайте за статията
Вируси водят до хрема, главоболие и конюктивит – твърди в интервю за „България днес“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

„Обикновено пролетта е сезонът на детските шарки. И тази година имахме и варицела и малко повече случаи на скарлатина. Този период обаче вече отминава. Същевременно от края на април и май започват да нарастват случаите на ухапани от кърлежи и заболяванията, които те пренасят. Има много кърлежи в България и когато хората излязат навън, те много често биват ухапани. Не всеки кърлеж е заразен и не всички ухапвания водят до заболяване. Всяка година обаче имаме по 300-400 случаи на хора, заразени с лаймска болест, марсилска треска. Затова очакваме, че тези случаи тепърва ще започнат да се увеличават“ – твърди в интервюто д-р Ангел Кунчев.

„Вече на по-късен етап – юли, август, при по-рязкото увеличаване на температурата започват да преобладават ентероколити, диарии в резултат на замърсена храна, вода. Тогава много бързо започват да се замърсяват продуктите заради високите температури. Това става най-вече като няма условия за хладилно съхранение, за измиване на ръцете на тези, които произвеждат и продават продуктите“ – обяснява специалистът.

Д-р Ангел Кунчев съветва да се обличаме адекватно

Д-р Ангел Кунчев съветва да се обличаме адекватно

„Винаги при по-резки смени на температурите се увеличава заболеваемостта. Резките смени са стрес за организма. Затова и по-често на този фон се появяват някои респираторни заболявания. Сега също ще бъде така, но те са далече от тези стойности на заболеваемост, каквито има при наличие на грипна епидемия. Тогава заболеваемостта е многократно по-висока“ – твърди инспекторът.

„Ако ходите на работа, на училище, налага се да излизате навън, естествено, че няма как да се избяга от промяната на времето. Единственото, което може да имате предвид, е да носите по-топли дрехи, подходящи за времето навън. Също и да няма претопляне в горещите дни, тъй като то е също толкова опасно, колкото и другото“ – съветва д-р Ангел Кунчев.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар