Наят Вало-Белкасем — от мароканска овчарка в министърка

Наят Вало-Белкасем - от мароканска овчарка стана министър
0

Наят Вало-Белкасем с невероятна история на живота си, има изумителна биография

Наят Вало-Белкасем е на 36 години и е най-младата личност, която някога е била избирана за ръководител на френското министерство по социалните въпроси.

Преди министерския пост Наят е един от говорителите на Сеголен Роаял в президентската й кампания през 2007 г. и 2009 г., а след това и самата била кандидат на френската социалистическа партия, на изборите през 2011 година. След това през 2008 година е избрана за поста директор на кметството в Лион, отговарящ по въпросите на младежта и социална защита, а през 2012 г. е получила място в кабинета на президента Франсоа Оланд, като министър за правата на жените и говорител на правителството.

Родена е като второ от седем деца на 4 октомври в 1977 г. в Мароко. Нейните баби са с испански, т.е. алжирски произход. Нейното семейство притежавало скромен имот, но тя е израснала със семейните и социални ценности, в които е била възпитана. През 1982. Година се присъединява към баща си, строителен работник в Амиен, а по-късно се мести в Париж. Живее със семейството си в покрайнините, докато не завършва политически науки в парижкия университет през 2002. година. При следването си се запознала със съпруга си Борис Фльора.

След дипломирането си, тя се присъединява към Социалистическата партия, влиза в отбора на кмета на Лион Жерар Коломбо като ръководител в борбата срещу дискриминацията на жените и малцинствата. Лобира за равни граждански права за всички и равни условия за заетост на мъже и жени. Била е една от първите във Франция, които открито подкрепят еднополовите бракове, които смята за символ на повратната точка в „историческия прогрес“. Когато става въпрос за религиите, всички счита за добре дошли, ако не застрашават взаимните права. Тя самата се смята за „либерална мюсюлманка“.

Наят Вало-Белкасем - от мароканска овчарка стана министър
Наят Вало-Белкасем – от мароканска овчарка стана министър

Наят показва скромност, но и голямо самочувствие и инвестира в знания, които носи напред. „Посрещах гостите на входа, поздравявах ги и им вземах палтата. Мнозина мислеха, че съм домашна помощница“, спомня си тя за първото хуманитарно събитие за събиране на средства за помощ. Днес я наричат „новото лице на Франция“. От момиче, което е било овчарка в мароканско село, стигнала до министерски стол, но с много работа, труд и чар.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.