Чехия спря приема на бежанци: Не сме туристическа агенция!

Чехия поряза бежанците: Не сме туристическа агенция!
0

Прага каза „СТОП” на бежанците, Чехия не била туристическа агенция

Чехия каза „СТОП” на приемането на бежанците. Чешкият министър на вътрешните работи Милан Хованец временно прекрати проекта на фондация „Поколение 21“ за приемане на християнски бежанци от Ирак в Чехия, съобщават световните медии. Повод за това е фактът, че много от пристигащите на територията на страната я използват само като трамплин, за да заминат за западните държави.

„Към днешна дата, 25 души са поискали да им бъдат върнати документите и да продължат в други европейски страни, като Германия или Швеция. До момента, когато бъде изяснена ситуацията, няма да приемаме бежанци в рамките на този проект”, каза Хованец. Министърът не скри, че е бесен заради двойните стандарти и хитрите ходове, които бежанците използват, за да получат достъп до страната му. Малко след като се уредят с убежище обаче, избират нова дестинация, към която държат да се отправят.

Той добави, че Чехия се е оказала в ситуация да стане част от туристическа агенция, която да прехвърля бежанците до страните, които те си поставили като цел. Именно това е и основата причина, да кажат „Стоп” на приема на бежанци.
Семействата от Ирак, които бяха приемани в Чехия, идваха с финансовата подкрепа на посочената фондация и не е сигурно кой ще плати пътя им обратно за родината им.

В Чехия вече са пристигнали около 60 иракски християнски семейства, а според плана трябваше да дойдат общо 150.

Вследствие на последните действия на немалка част от тях, Хованец прекрати приемането на бежанците от Ирак и Сирия в рамките на програмата за помощ на местните християнски общности, поради факта, че една трета от пристигналите само дни, след като получават убежище, са поискали да напуснат Чехия.

„25 от общо 89 бежанци, приети при нас, са поискали да си получат обратно паспортите. Те искат да заминат на друго място, а не да се върнат обратно в Ирак. Ние няма да бъдем съучастници в това“, каза Хованец и предупреди: „Чехия няма да се превърне в туристическа агенция, която превозва бежанци и мигранти към тяхната желана дестинация – Германия, Швеция или друга богата страна от ЕС”.

Чехия поряза бежанците: Не сме туристическа агенция!
Чехия поряза бежанците: Не сме туристическа агенция!

„Нещо подобно се случи и в Полша, където действаше програма, подобна на нашия проект. Полският министър на вътрешните работи ми съобщи, че от 150-те души, които са били приети в рамките на този проект почти всички напуснали страната“, каза още чешкият министър на вътрешните работи при посещението във Великобритания.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.