Амнести интернешънъл: Турция връща бежанци в Сирия! (Граничари стрелят по тях)

Гласувайте за статията

Амнести интернешънъл обвини Турция, че връща принудително бежанци в Сирия и стрелят по тях

Амнести интернешънъл отправи тежки обвинения към правителството на Турция. Според агенцията от средата на януари, властите принудително са върнала стотици сирийски бежанци в страната им, се казва в изявлението още. Турската гранична полиция стреляла по бежанците, докато бягат, а само през последните четири месеца са убити 16 мигранти, сред които и три деца.

Това показва „катастрофалните недостатъци“ на споразумението между Турция и ЕС, заявиха от организацията.

Агенцията твърди, че нейното проучване за ситуацията на турско-сирийската граница, показва, че от Турция почти всеки ден се изхвърлят около 100 сирийци, които обикновено не се регистрират в Турция.

Организацията за защита на човешките права изразява загриженост, че с договора между Анкара и Брюксел, чиято цел е да се предотврати притока на имигранти в Европа, се застрашават правата на търсещите убежище и възниква въпросът, дали Турция е безопасна страна за тях.

Споразумението между Турция и ЕС, което ще влезе в сила в понеделник, между другото предвижда, че мигрантите, които пристигат от турския бряг незаконно на гръцките острови, ще бъдат върнати в Турция и че за всеки един върнат мигрант в Турция, сирийски бежанец ще получи убежище в Европа.

„Не сме оказвали натиск върху Турция да подобри защитата на сирийските бежанци. А ЕС всъщност насърчава обратното“, казва директорът на Амнести интернешънъл за Европа и Централна Азия, Джон Далхуисен.

Освен това, турската гранична полиция стреля по бежанците, докато бягат, а само през последните четири месеца е убила 16 мигранти, сред които три деца, твърди Сирийския център за наблюдение за човешки права. Според други източници, броят на убитите е по-висок, предаде Интернешънъл бизнес таймс.

По-рано сирийците можеха единствено с паспорт да преминат границата с Турция, а дори и тези, които влязат незаконно имаха право да се регистрират. Сега влизането в Турция е разрешено само за онези, чийто живот е в пряка опасност.

Амнести интернешънъл с тежки обвинения срещу ТурцияАмнести интернешънъл с тежки обвинения срещу Турция

Амнести интернешънъл с тежки обвинения срещу Турция

Таймс твърди, че десетки хиляди хора, които са избягали от боевете в Алепо миналия месец все още стоят зад затворената граница. Според вестника, по границата е построена огромна бетонна стена на мястото на предишната телена ограда, а на границата са изпратени голям брой сили за сигурност.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар