Имат ли срам Зелените от куцата лъжа?

Гласувайте за статията

Коментар на Георги Георгиев в „Труд“ за това как Зелените си купиха правилната социология.

За Зелените може да се използва изказването на Ейбрахам Линкълн от едно друго време – „Можеш да излъжеш малко хора за много време, можеш да излъжеш много хора за малко време, но не можеш да излъжеш всички завинаги”. Но за повод спокойно може да се ползва последната социология на „Алфа рисърч“. Тя е замислена и изпълнена така, че е срам за възложителите си. Казва се „Обществени нагласи Екология“, изпълнена по поръчка на чуждестранната фирма WWF, представлявана у нас от местни подизпълнители.

Сръчната фалшификация изисква малко повече майсторлък. Главният въпрос в изследването е за петте основни проблема пред опазването на околната среда. Всеки от нас лесно може да назове безобразията по отношение на чистотата на въздуха (дишаме най-голямата мръсотия в Европа!), по отношение на чистотата и качеството на питейната вода, за незаконните сметища край всеки блок, село и къща, за замърсяващите производства, от които ежегодно умират тонове речна риба. Но това не е приоритет за Зелените, които са си поръчали напълно различни „правилни“ отговори.

За наемниците от WWF проблемите са подредени така: изсичане на гори; незаконно строителство; презастрояване в планини и крайбрежие. За себе си те са прави – плащат отговорите на проучването – получават ги. Въпросът е дали ще им се хванем на евтината въдица?

Не помня кога за последно семейният кръг около Тома Белев скочи срещу бракониерите на дървесина? Това е опасен и сложен ангажимент, там от никого не можеш да вземеш безотчетни пари, никого не можеш да изнудиш. Най-много да отнесеш някоя циганска брадва. Незаконното строителство е безспорна язва основно за инфраструктурата на градовете ни. Смешна част от него засяга природата пряко, но тук има подсказване: „Думам ти, народе – сещай се, инвеститоре!“ Ние, Зелените, не даваме!

Логичното очакване на публиката е вторият основен въпрос на проучването да е посветен на детайлно изучаване на някой от вече дадените (в челната тройка или извън нея) отговори. Заблуждавате се, защото мислите като нормални хора. Ни в клин, ни в ръкав въпросът е: „Одобрявате ли строителство в защитени територии на хотели и инфраструктура?“ Не ми задавай отговори, казват в такива случаи специалистите.

Всички сме против, веднага, от раз. Нищо че туристическите и ски зоните в Пирин, Рила, Стара планина и Витоша вече са урбанизирани и не попадат в паркове. Въпросът е нелеп, но върши чудесна работа на Зелените.

Зелените си купиха социология

Зелените си купиха социология

С измама се потвърждава безумната им теза за спиране на всякакви инвестиции в планини и крайбрежие. Никой няма да се сети да пита къде в България въобще се планира строителство в защитени територии, щом и без това е забранено по закон? Малцина знаят, че спортната инфраструктура не е строителство на хотели и ресторанти и никак не застрашава природата – а останалите незнаещи просто няма да питат.

Така WWF и платената социология удрят с един куршум два заека. Задават манипулативни въпроси – голяма работа, целта оправдава средствата. Евтинко. Но в България понякога върви, ако не те хванат. И все пак е толкова прозрачно, че ми иде да ги посъветвам: лъжци без въображение трябва да казват само истината, защото стават за смях.

Накрая и няколко думи за „Алфа рисърч“. „Има три разновидности на лъжата, казваше Дизраели – лъжа, долна лъжа и статистика.“ Агенцията, която доскоро имаше славата на изпълняваща правилни поръчки единствено в партийния спектър, сега с трясък навлезе и в екологическата статистика. А възможно ли е, давайки рамо на прокопиевци, „Алфа рисърч“ въобще да не е напускала политическия терен? Предстоящите избори ще го покажат.

Изнесени са сравнителни данни от 2008 г., когато никой не знае агенцията да е правила същото допитване. Във всеки случай жалко за отминалия професионализъм. Но пък живеем в бедни времена. А усвоените от Зелените европейски пари са десетки милиони. Човешко е да съгрешиш в името на… природата.

Това бързо става ясно от крещящо скалъпените в допитването отговори. Във всяка лъжа е скрита поне частица от характера на онзи, който я разказва. Честито, това си е техен стопроцентов зелен капитал.

И като стана дума за капитал… Наскоро медийната лаборатория на Иво Прокопиев взе да люпи много запъртъци. Губейки битката със здравия разум и експертните данни, тя истерично блесна в ролята на адвокат на зелените организации.

Дали не е крайно време да сложим нещо природно в заглавията на обслужващите вестници? „Natur-Капитал“ или„Eco-Дневник“? Побързай, Иво, лъжата те прави свободен, но за кратко, подчертава коментаторът за Зелените.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

3 коментара to “Имат ли срам Зелените от куцата лъжа?”

 1. Мони

  мар. 31. 2016

  Абе за пореден път зелените се издъниха жестоко. Просто са се захванали не с екология, а с политика и икономически врътки, от които грам не разбират.

 2. Кала

  мар. 31. 2016

  Ясно е, че тази анкета е проведена против всички правила за етика, което говори достатъчно.

 3. Галя

  апр. 02. 2016

  Какъв срам бе хорa? Те изсякоха горите ни, източиха милиони от нашите пари след това уж да ги опазват, а вие сега ми говорите за срам и морал. Тези хора трябва до един да бъдат разследвани и вкарани в затвора. Стига са ми броили лалугерите за десетки милиони. Хората вече виждат, че резултат от тяхната работа няма и за това все повече и повече хора задават въпроси и търсят отговори, къде са отишли парите ни за опазване на природата, като нея вече я няма. С подобни кухи проучвания се цели единствено да си излъскат малко имиджа и да изкарат, че всичко което правят е в името на обществения интерес и опазването уж на природата, само дето никой не им вярва вече. Сами не го осъзнават, но стават жалки стават с подобни ходове.

Добавете коментар