Космически взрив на Юпитер: Астероид удари планетата

Гласувайте за статията

Космически взрив на Юпитер, гигантски астероид удари планетата

Юпитер претърпя космически взрив. Гигантски астероид е блъснал най-голямата планета в Слънчевата система на 17 март. А астроном от Австралия успя да запише цялото събитие.

При това ученият е записал всичко, наблюдавайки явлението с телескоп от 20 сантиметра. На записа се вижда и част от взрива—блясък от дясната страна на Юпитер.

Според първите оценки на астронома, астероида вероятно е бил с размер от няколкостотин километра в диаметър, а експлозията е освободила огромно количество енергия. Все още има спорове дали се касае за астероид или комета, но със сигурност взривът е бил невероятно мощен.

След като изгледали видеото експертите първоначално обявили, че става дума за визуална аномалия. По-късно обаче друг клип заснет от Ирландия с телескоп по същото време, разкрива, че взрив наистина е имало.

Когато се вземе предвид размера на планетата (Във вътрешността й биха могли да се съберат 1.321 планети с размерите на Земята), изведнъж тази малка светлина започва да изглежда далеч не толкова малка. Вероятно мислите, че небесното тяло би трябвало да е голямо, за да предизвика такъв удар. Е, не точно.

Фил Плейт от „Bad Astronomy“ казва, че астероид или комета, която засегнала Юпитер, вероятно е била с размери от няколкостотин километра в диаметър. Но когато става дума за такива сблъсъци, размера на тялото, което нанася удара не е толкова важно, колкото масата на тялото, което е ударено.

Космически взрив! Астероид удари Юпитер

Космически взрив! Астероид удари Юпитер

Той обяснява: „Средно (ако пренебрегнем орбиталната скорост), един обект може да удари Юпитер с около 5 пъти по-голяма скорост от тази, с която би ударил Земята, което означава, че енергията при сблъсъка е 25 пъти по-голяма. Астероидът над Челябинск, Русия, през 2013 г. беше с размер от 19 метра в диаметър и избухна с мощ равна на 500,000 тона тротил. Умножете го с 25 и ще видите, че не е необходимо особено голям астероид да удари Юпитер, за да може ние да го видим от Земята“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар