Зелените с нова схема: WWF и „Алфа Рисърч“ подменят общественото мнение със заблуждаващи изследвания!

Зелените с нова схема: WWF и „Алфа Рисърч“ подменят общественото мнение със заблуждаващи изследвания!
5 (100%) 1 vote

Зелените направиха пореден опит за манипулиране на общественото мнение относно защитата на природата.

Вчера в БТА се проведе пародийна пресконференция на псевдо-природозащитниците от WWF и социологическата агенция „Алфа рисърч“, които защитават интересите на Зелените, дори с цената на подмяна на нагласите на българите. Бяха представени заблуждаващи резултати от съмнително изследване, с което обществото се вкарва в заблуда.

Според резултатите, по-голямата част от българите не подкрепят създаването на още спортни съоръжения в планинските ни курорти. До този конкретен резултат обаче стоят много въпросителни, които не просто поставят под въпрос неговата истинност, но и го опровергават.

Частната швейцарска офшорна компания WWF, следваща финансови интереси, замаскирани с грижа за дивата природа, както и платената агенция „Алфа Рисърч“ разгневиха обществото с неуспешния си опит да говорят от негово име, и то неистини. НГК „Природа за хората и животните“ изпратиха отворено писмо до медиите, с което хвърлят светлина върху въпросното проучване и користната му цел.

Става ясно, че въпросът от проведеното запитване и доста неясен и объркващ – „Одобрявате ли развитието на инфраструктурата и строеж на нови хотели, писти и спортни съоръжения в защитената природа на високите планини Рила, Пирин, Стара планина и Витоша?“. Некоректно е да се пита едновременно за хотели и спортни съоръжения, тъй като при така формулиран въпрос е логично почти всички да изкажат неодобрение, пише pik.bg.

Малко ще са съгласни хотели да никнат безразборно, но дали същите тези хора не желаят да имат повече възможности да ски туризъм? Въпросът умишлено е зададен по този начин, защото резултатът е бил очакван и желан, за да може след това да се размахва в подкрепа на Зелените. Но какво ще стане, ако допитването се направи коректно и се раздели на две части – „Одобрявате ли изграждането на инфраструктура и хотели във високите части на планините?” и „Одобрявате ли изграждането само на спортни съоръжения в планините?”.

Да, точно така, тогава няма да доведе до желания от поръчителите резултат. Но зад тези отговори и числа стоят съдбите на близо половин милион българи, живеещи в планинските райони и надяващи се да имат поминък в родните си места, за да не се налага да се изселват.

Освен подвеждащ, въпросът от поръчковото социологическо проучване е и некоректен и безсмислен. Според Закона за защитените територии в националните и в природните паркове от години е забранено в тези местности да се строи нещо различно от спортни съоръжения. Така че не само питаните, но и държавата не иска и не позволява хотели в защитените зони. Но и бизнесът, и държавата, и българите искат тези региони да се развиват по допустим от закона начин – чрез нови спортни бази.

НГК „Природа за хората и животните“ задават логичния въпрос какви точно интереси имат швейцарците от WWF у нас, за да поръчват подобно изследване на „Алфа Рисърч“, които принципно се радват на доверието на българите. Според организацията, изпратила отвореното писмо по повод пресконференцията, идеята на изследването е то да повлияе на решенията на МОСВ, а не да направи публични преобладаващите нагласи в обществото.

"Алфа Рисърч" и WWF заблуждават с резултати

„Алфа Рисърч“ и WWF заблуждават с резултати

Какви са и мотивите на швейцарската държава да финансира със стотици хиляди франка двете програми „Прозрачни планини” и „Зелени закони”, цялата дейност, на които е насочена срещу развитието на зимния туризъм? Въпросите относно Зелените и техните цели стават все повече, както и инструментите, които те използват по пътя към целта си.

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар