Невероятните мурси — изчезващите духове на Етиопия

Гласувайте за статията

Фотографка заснема уникалното племе мурси, което почти изчезва в Етиопия

Луиза Ситън, фотографка от Сидни преживява епично пътешествие в Етиопия в долината Омо, за да заснеме с фотоапарат традициите на народа мурси преди той да изчезне напълно. Вижте как живее това необикновено племе.

Луиза е най-изумена от плочките, които носят на устните си. Местното племе има невероятно сурови традиции и изключително необикновен вид. Украшенията са буквално „вградени” в телата им, а най-невероятни са плочките, които жените носят на устните си.

Традицията повелява, когато момичето навърши 14 години, да й се отстраняват зъбите от долната челюст и да се постави плочка на долната й устна. С всеки ден й слагат все по-голяма плочка, докато приеме най-голямата.
Това е форма на красота и статут за тези жени, а колкото е по-голяма устната плочка, толкова е по-голяма и зестрата.

Белегът на рамото, който имат момичетата от лявата страна, също е доказателство за красота. С остър предмет се правят форми, които след това се намазвате с пепел. Белегът накрая се вижда над кожата.
Мъжът в племето има право на три съпруги. Първата си съпруга има право да носи огърлица, която е съставена от желязо и кожа. Тази огърлица тя ще носи до края на живота си, а другите две съпруги имат право само на метални огърлици.

Въпреки че мурси са привидно мирен народ и са изчезващ вид, войната е достигнала дори до техните територии. Оръжията също. Често могат да се видят тук въоръжени мъже, които редовно влизат в конфликт с други племена. Убийствата са чести, най-вече заради стоки, имоти и източници на вода.

Фотографка заснема уникални снимки с мурси - изчезващите духове на Етиопия

Фотографка заснема уникални снимки с мурси – изчезващите духове на Етиопия

Луиза разказва, че когато не воюват, обичат да се разкрасяват. Често използват глина за рисуване по тялото, но понякога я използват и за защита от слънцето. Също така, за всяка снимка искали по нещо в замяна.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар