ДАЕШ на прицела на "Таймс": Защо не атакуват Америка?

Терористичното нападение в Брюксел е едно от трите най-ожесточени нападения в Европа през последните 15 месеца. Един от въпросите, които мнозина обаче си задават, е защо ДАЕШ напада Европа, а не САЩ, които обяви за свои главни врагове. Анализ, публикуван във вестник "Таймс” се опитва да отговори на въпроса защо Европа става централна точка и мишена на ислямския тероризъм и какво всъщност цели ДАЕШ с тези престъпления.

1. Готов терен

На първо място територията на Европа е по-достъпна и лесно се прониква в нея. След като през пролетта на 2014 година френски гражданин свързан с ИДИЛ успя да произведе стрелба в музей в Белгия, терористите явно решиха, че в Европа ще им бъде по-лесно да атакуват масови цели. Последва нападение срещу редакцията на френския седмичник "Шарли Ебдо" и терористичните атаки в Париж през ноември миналата година. Само за 2015 година ДАЕШ реално организира около 75 нападения в 20 страни, без да броим Сирия и Ирак. Колкото повече бойците на ИДИЛ се вербуват в Близкия изток, толкова по-голяма става заплахата за света, анализира "Таймс".

2. База за вербуване на терористи

Европа се превърна и в един вид база за набиране на терористи. Екстремистки лидери не избират случайно градовете, в които ще нападнат. От 2012 до 2015 г. повече от 400 души са отпътували от Белгия в Сирия и Ирак, за да се присъединят към бойците на ИДИЛ. От Франция през този период са напуснали около 1200 души. По този начин Париж и Брюксел са се превърнали в най-големите европейски столици, които са осигурили неволно най-голям брой чуждестранни бойци в Близкия изток, пише "Таймс".

3. Емигрантската криза в Европа

Третата причина, посочена в анализа на "Таймс" е бежанската криза, която все още тресе Европа. Събитията са използвани и от членове на ИДИЛ, които успяват да проникнат сред тълпите и да вербуват нови членове. През 2015 г. в Европа са пристигнали повече от един милион бежанци, а от началото на тази повече от 130 хиляди. Кризата е възможност терористите да посеят разкол между мюсюлманите и Запада. Масло в огъня наливат и изявленията на европейски лидери, които казаха, че техните страни ще приемат само бежанци християни. Да не говорим за страха на европейските граждани, че след като се съвземат от шока и се устроят, бежанците всъщност ще поискат да се наложат техните вярвания, език и култура, в страната, която ги е приютила. Което и основната причина за ксенофобските настроения из целия континент. [caption id="attachment_475316" align="aligncenter" width="595"]Ето защо ДАЕШ атакува ЕС, а не САЩ Ето защо ДАЕШ атакува ЕС, а не САЩ[/caption]

4. Разкол сред членките на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел, която е неофициалният главен лидер в ЕС, с голяма мъка успя да постигне споразумение за бежанците с Турция, обещавайки й безвизов режим. Въпреки това, след атентатите в Брюксел европейците с още по-голямо възмущение гледат на споразумението с Турция. Лидерите на повече страни вече поискаха връщане на вътрешните граници в ЕС. Подобна стъпка би могла да сложи точка на Шенген и заедно с това да застраши целия европейски проект.

5. Референдум за оставане в ЕС

Европа допълнително отслабва с обявяването на референдум за оставане на Великобритания в ЕС. Ако тази важна членка напусне съюза, съществуването на общността ще бъде поставено под въпрос, допълват още от „Таймс”.