Лъжливи теории и митове за здравето (Научете повече)

0

Дълго насаждани лъжливи теории и митове за здравето могат да ви заблудят, вижте мнението на учените

Лъжливи теории за това кое е полезно и кое е вредно подвеждат хората. Предлагаме ви мнението на различни лекари, които развенчават някои от митовете за здравето.

Хранене в късните часове предизвиква напълняванекъсната вечеря

По данни на статистиката всеки четвърти жител на голям град се прибира късно в къщи. Това означава, че вечеря късно. Според диетолозите няма да напълнеем ако не преминаваме необходимите калории за едно денонощие. Не е важно кога ядем, а колко и какво. С изключение  ако се храним само вечер. Ще увеличим теглото си ако ядем до насита на вечеря и се засищаме с калорична храна.

По-бързо слабеем, ако спим по-малко

И това не е вярно. Специалистите смятат, че здравият сънят е част от всяка програма за отслабване. По-малко сън може да предизвика хормонален дисбаланс. Тогава хормонът на ситостта се понижава, а хормонът даващ сигнали на мозъка за глад повишава стойностите си.

Слабата светлина вреди на зрениетоРабота с компютър

Лекарите са установили, че четенето, гледането на телевизия или работа с компютър от близко не се отразява на очите. Настъпва умора защото товарим и напрягаме  очните мускули. От значение  е не как гледаме екрана или книгата, а колко дълго.

Не яжте шоколад защото е вреденшоколад

Поредният развенчан мит от лъжливи теории. Най-новите изследвания показват, че нароченият за вреден шоколад съдържа полезни вещества. Какаовите зрънца са източник на вещества наречени флавоноиди, които благоприятстват сърдечната дейност и кръвоносната система. Така, че хапвайте шоколад, но в умерени количества. Един малък на ден или чаша горещ шоколад е достатъчно.

Последната от поредицата лъжливи теории за здравето е, че стресът се предотвратява с отмъщение.

Специалистите са на различно мнение. По-добър съюзник срещу стреса от прошката няма. Опитвайки се да отмъстим на човека, който ни е засегнал с нещо предизвиква отрицателни емоции Това може да навлече някой инсулт или инфаркт. За предпочитане е да простим, да продължим напред. Прошката ни прави великодушни и дълголетни.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.