Мистерията „Ел Дорадо“: Златен град или..?

Мистерията „Ел Дорадо“: Златен град или..?
5 (100%) 1 vote

Мистерията около „Ел Дорадо“ се разбулва, митът за златния град е само мит

Мечтата за „Ел Дорадо“, т.е. „Златният град“, вече не съществува. Въпреки че редица изследователи са били в плен на историите за изчезналия златен град из джунглите на Латинска Америка, той в действителност не съществува. И всички млади пътешественици, които живеят с мечтата, че ще открият града от злато и диаманти, най-добре да оставят пътните раници в гардероба — митичния град не съществува и никога не е съществувал.

Новите археологически проучвания разбулват мистерията около тази легенда. Въпреки това, крайният резултат не е, че „Ел Дорадо“ не съществува, а че „Ел Дорадо“ всъщност е човек. Той е бил владетел на племе, което от 800 г. до днес е населявало Централна Колумбия. С откриването на Америка от Колумб през 1492 г., появили първите промени в културата и цивилизацията на този континент и напълно променили света.

За европейците, митът за „Ел Дорадо“ е свързан с изгубен златен град, който е бил символ на безкрайно богатство и невероятни приключения в новооткритата земя. За южноамериканските учени обаче, „Ел Дорадо“ никога не е било място, а много богат владетел, който всяка сутрин се покривал от глава до пети със злато, за вечерта хвърлял всичкото злато в езерото за жертва на боговете. През всичките тези години историческите и археологическите проучвания се сливат, превръщайки историята в мит.

Любопитно е, че различни испански историци през 16 век започват да пишат за ритуалната церемония на „Златния владетел”, когото наричат „Ел Дорадо”. Церемонията се провеждала след смъртта на стария владетел и избора на новия. Новият владетел на племето бил покриван от глава до пети в злато, а след това трябвало да гребе на сал до свещеното езеро /Гуатавита в Централна Колумбия/

Новият владетел бил съвсем гол, покрит само със златен прах, предмети от злато и смарагди, които хвърлял в езерото. Бил придружаван от свещеници, украсени с пера, злато и други декорации, като тръгвал от брега с тържествена церемония, с която хората потвърждавали, че одобряват силно новият лидер.

Мистерията на "Ел Дорадо" е разкрита: Не е град, а човек

Мистерията на „Ел Дорадо“ е разкрита: Не е град, а човек

Много аспекти на това описание на ритуала са потвърдени и с археологически находки, така че няма съмнение, че всичко това е вярно. Племето живеещо по тези земи, вярвало, че сплавта от злато, сребро и мед няма материална стойност, а духовна.

el-dorado-2

Вярвали, че тези сплави са тясно свързани с боговете и че на народа носят баланс. Като доказателство за това на юг от Богота, трима селяни, открили през 1696 година малък златен сал, почти идентичен с този в описанията на Фрей.

el-dorado

С това, както и с други многобройни археологически находки се потвърждава историята, че човекът покрит със злато, който влиза в езеро е истинският „Ел Дорадо“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар