Индонезия заплашена от цунами след земетресението

Гласувайте за статията

Индонезия заплашена от цунами след земетресението, вижте какво се случва

Индонезия е публикувала предупреждение за цунами в районите Западна Суматра, Северна Суматра и Аче, след силното земетресение от 7,9 градуса с епицентър на малка дълбочина, която е засегнала западния бряг на Суматра.
Земетресение с магнитуд от 7,9 по скалата на Рихтер удари преди дни бреговете на Индонезия, а властите вече трети ден са под тревога заради риск от цунами. Беше издадено предупреждение за цунами, за което предупреди и на Националната метеорологична агенция. Земетресението е станал югозападно от остров Суматра, на дълбочина около 10 км, като се смята, че причина за това е разместване на тектоничните плочи или изригващ подводен вулкан.

Епицентърът е бил локализиран на 808 км югозападно от Паданг, предава Telegraf.rs.
Индонезия е публикувала предупреждение за цунами в районите на Западна Суматра, Северна Суматра и Аче. Хората бягат от домовете си поради страх от цунами и са принудени да се преместят и в по-високи зони. Трафикът спря за ден, а след трусовете избухна всеобща паника.
Американската геоложка служба обяви, че има „малка вероятност за жертви и щети“, тъй като трусът е бил доста далеч от бреговете на Суматра.
Припомняме ви, че през 2004 г. земетресение с магнитуд 9,1 по скалата на Рихтер отново порази западния бряг на Северна Суматра, като предизвика и мощно цунами. Около 230 000 души са загинали в тази катастрофа, поради което страхът на гражданите расте.
Принципно „тихоокеанския огнен пръстен“ е сеизмично активна зона и често се случват подобни силни трусове. Последните месеци районът на няколко пъти бе разтърсен от земетресения, последното, от които само преди няколко седмици. Тогава властите останаха потресени от откритията във връзка със „строителните” материали в жилищните сгради.

Цунами плаши Индонезия

Цунами плаши Индонезия

Оказа се, че няколко от тях, които са рухнали при земетресение с много по-малък магнитуд всъщност са били построени с кутии от олио в стените. Разследването срещу строителната компания продължава.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар