Сценариите за Сирия ясни: Ако няма мир, разделяме страната!

Гласувайте за статията

Сценариите за Сирия вече са известни, Москва и Вашингтон обсъждат план „Б”

Ако се стигне до план „Б” на Великите сили, Сирия може и да спре да съществува като държава. Последните анализи сочат, че Москва и Вашингтон са на края на търпението си и ако мирното споразумение не постигне успех, нищо добро не очаква Дамаск. Америка иска да постави начело на страната президент, който да приеме нейните условия и да играе по нейните правила, а Турция и Саудитска Арабия по възможност и парче от територията на страната — най-вече Анкара, която с удоволствие би изтласкала кюрдите извън своите териториални граници, за да си създават там собствена държава.

Но тъй като силите на Асад организираха голяма офанзива и на път за крайната победа, поне в северозападната и южната част на страната, а ислямистките сили са в пълен хаос, примирието и политическите преговори са единственото, което в този момент САЩ могат да получат. Въпреки това е ясно, че двете световни суперсили — Америка и Русия, мислят и за възможен крах на договора, и вече имат „план Б“.

За американския вариант публично се изказаха от Пентагона, макар държавният секретар Джон Кери да обяви, че не искат да влиза в подробности, тъй като „план Б“ е в посока на разделяне на Сирия. За руския резервен план засега само се знае, че съществува, но вероятно и той не е много по-различен от американския. И вероятно се обуславя на вътрешна федерализация на Сирия под егидата на Дамаск.

Въпреки това двете страни правят опити да поддържат споразумението за примирие, макар то доста успешно да се руши от Турция и Саудитска Арабия. Няколко бригади от така наречената Свободна сирийска армия, която е подкрепена от САЩ, също са отхвърлили подписания договор. Като основна причина за отхвърлянето те са посочили бомбардировките на звеното „Джабат ал Нусред“ от сирийската армия и руското въздухоплаване.

План Б за Сирия - подялба!

План Б за Сирия – подялба!

А техния акт отразява цялата сложност на въпроса за отделяне на т.нар умерена сирийска опозиция от терористичните групировки. И с изявлението си де факто те потвърждават за непосредствената връзка на части от ССА с Ал Нусра и нейния клон Ахрар аш Шам, който е подкрепена от Саудитска Арабия. Тази последна формация също отхвърли примирието и въпреки усилията на  Русия и САЩ, упорито се върви към разпадане на страната.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар