Американски дипломат: Турция да не чака помощ от НАТО, ако Русия я удари!

Гласувайте за статията

Американски дипломат предизвика международен скандал с изказване към Турция

Положението на Турция в международен план става все по-нестабилно, а позициите на Анкара пред САЩ все по-несигурни. Въпреки че официалните лица не си отправят никакви атаки, американски дипломати заявиха публично, че ако Русия реши да удари югоизточната ни съседка, тя не трябва да очаква помощ от НАТО.

Думите са на бившия американски дипломат Джеймс Джатрас, който бе повикан да коментира ситуацията в Близкия изток в тв интервю. Той заяви, че според договора, който сключиха САЩ и Русия, НАТО няма да подкрепи военни интервенции в Сирия от турска страна, нито пък ще се противопостави на руски военни, ако решат да отвърнат на ударите.
„Ако Турция реши да изпрати войски в Сирия, това ще бъде незаконно. Вашингтон даде на Анкара се разбере, че в тази битка ще бъдат сами, ако решат да изпратят войски, както и че ако руснаците ги ударят, да не очакват НАТО да ги спасява“.

Джатрас коментира и обстановката в Сирия, както и положението между отделните страни. „Мисля, че договора имаше най-вече за цел, да успокои отношенията между Вашингтон и Кремъл и да преустанови борбата между тях. Не съм много убеден, че споразумението ще издържи, но то беше най-добрия вариант в момента. Нищо от това не би било възможно, ако не бяха руските въздушни удари в Сирия и успеха, който постигна сирийската армия, благодарение на руснаците. В крайна сметка те се справиха с различните терористични групировки, които бяха подкрепени от САЩ, Турция и Саудитска Арабия”, допълни още той.

Според Джатрас именно факта, че руските и сирийските военни са поставили в затруднено положение американо-турския пакт и Саудитска Арабия, се е стигнало и до подписването на договора. В интервю за Russia Today, политикът казва, че всички страни са си оставили вратички и договорът буквално е минно поле с капани, които всеки може да заложи. Така че де факто войната продължава.

„Ако погледнете договора, ще видите, че вътре не се споменават Турция и Саудитска Арабия, въпреки че формално те са част от „американската коалиция” и трябва да спрат войната. Де факто обаче не са част от нея”, допълва той. „В Анкара са наистина обезпокоени от действията на кюрдите и атентатите, които организираха, затова и поддържат няколко бунтовнически групи в Сирия.”, разкрива още той и допълва, че въпреки привидната свобода на Анкара да изпрати сухопътна сила в Сирия, ако Турция се намеси в конфликта, нито САЩ, нито НАТО ще ги спасяват.

Турция да не чака помощ от НАТО при военен сблъсък с Русия, заяви британски дипломат

Турция да не чака помощ от НАТО при военен сблъсък с Русия, заяви британски дипломат

Казано накратко–войната между великите сили в Сирия продължава, а съюзниците и враговете малко по малко започнаха да си разменят местата.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар