Имал ли е Васил Левски дама на сърцето си? (Малко известни факти)

Имал ли е Васил Левски дама на сърцето си? (Малко известни факти)
5 (100%) 1 vote

Васил Левски е отдаден изцяло на народното дело, жертва личните си желания, но има две жени в живота на Апостола, които докосват сърцето му

Навършват се 143 години от обесването на Васил Левски. Това, че е национален герой и голяма българска светиня е известно на всеки българин.

Но има ли в живота на Апостола някоя жена, която да е вълнувала сърцето му? Това е въпрос, който си задават хората. Наистина ли Дяконът е бил отдаден изцяло на народа си и загърбил ли е своите интимни чувства, както го описва Захари Стоянов.

Според редица изследователи Васил Левски през целия си живот не създава семейство и не е имал интимна връзка с жена през краткото си съществуване.Дяконът Левски

Но все пак според някои сведения от негови съвременници има две жени в живота на Васил Лески, които изиграват не малка, макар и „платонична“ роля в битието на младия революционер.

Според разкази на председателката на читалището в с. Войнягово, които научила от спомени предавани от ухо на ухо от нейни съселяни Васил Левски бил учител в карловското село през 1864-66 г. От спомените на неговите съвременници научаваме, че Даскалът/ както наричали Апостола/ имал навик да се разхожда в гората и да пее. Неговите песни били чувани от местните пастири. По това време като млад учител в с. Войнягово Левски среща младата девойка Йова, пише hera.bg.  Даскалът редовно се закачал с нея по тлаки и седенки. Канел я да пеят заедно любимите му песни. Дори разказва, че един път я зарадвал с подарък писано герданче.

След като Даскалът напуска завинаги селото красивата мома Йова дълго време не се омъжва. След години когато се задомява и ражда син тя настоява момчето да се изучи и да стане даскал.

Друга жена, за която се твърди, че е пленила Апостола е монахиня от Карлово. Ана Бояджиева учи в Белград богословие. Там  двамата с Васил Лески се срещат по времето когато той е в легията на Раковски. Какво се случва между тях може само да предполагаме. Известен факт е, че Левски подарява на Ана портрет с униформа от Втората легия. Сестра Евгения, както е монашеското име на Ана пък му връща романтичния жест като му изплита вълнени ръкавици да го топлят през зимата.

След завръщането си в Карлово монахинята и Васил Левски се срещат няколко пъти. Историкът Божидар Димитров също твърди, че в леглото на Апостола е имало жена, монахиня.

Дали Васил Левски е имал жена до себе си едва ли някога категорично ще се разбере. Това не го прави по-малко велик и чист и свят българин. Но едно е ясно, че Дяконът е бил красив българин и доста дами са мечтали да станат негови спътници.

 

 

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар