Иран забрани деня на влюбените: Празникът е декадентски!

Гласувайте за статията

Иран забрани деня на влюбените, бил неморален

След като Бруней забрани Коледа, Иран спря тържествата за Свети Валентин. Страните от Арабската лига в последно време все по-активно се обявяват срещу западната култура, а последния акт бе доказателство за разделението между Запада и Изтока.

Иран например, обяви, че забранява тържествата за деня на влюбените — Свети Валентин в опит за предотвратяване на „декадентската западна култура“. Иранската полиция препоръча на магазините да не излагат или насърчават „валентинки продукти“. В директивите от полицията се посочва, че кафенетата и баровете трябва да предотвратяват събирания, на които момчета и момичета си разменят валентинки подаръци, като цветя, шоколадови бонбони или плюшени мечета. Въпреки тези предупреждения, празненствата на 14 февруари в последните години стават все по-популярни сред младите иранци. Там консервативни медии съобщиха, че този католически празник се чества дори от жителите на свещения град Ком.
В деня на Свети Валентин, в много страни, където католицизмът е доминираща религия се обсъжда, дали би трябвало да се празнува този празник. В няколко страни пък дебат по тази тема е напълно излишен, тъй като са приети строги правни мерки за забрана на празника.

В страните от Близкия изток, като Саудитска Арабия и Иран е забранено празнуването на деня на Свети Валентин, защото се празнува живота на християнски светец в среда, където ислямът е доминантна религия и поради мнението, че това води до връзка между неженени мъж и жена, които за тези страни представлява неморален акт.

На шефовете на магазините в Иран и не само, е наредено на 14 февруари да отстранят всичко, което е символ на любовта като: червените рози, плюшени мечета, сърчицата, червената амбалажна хартия и кутиите за подаръци. Въпреки това, на черно може да намерите червени рози, които точно в този ден са 6 пъти по-скъпи от редовната цена.

Иран забрани Свети Валентин! Следва забрана за Великден ?

Иран забрани Свети Валентин! Следва забрана за Великден ?

Празнуването на Свети Валентин по същите причини е забранено и в Малайзия, където 60% от населението е мюсюлманско. През 2009 г. 100 души са били дори и арестувани, защото празнували този празник. В последно време се правят кампании, за да се сложи край на празненства и при неислямското население. За целта, тази година е била проведена голяма кампания чрез споделяне на листовки в университетите, с цел младите хора да спрат да празнуват деня на Свети Валентин под предлог, че това насърчава неморални действия.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар