Земята е родена от две планети?

Земята плод на сблъсък между две планети?
0

Земята е продукт на две планети, учените с нова теория

Ново проучване показва, че планетата Земя, на която живеем днес, е създадена чрез директен удар между Земята и втора планета в развитие, наречена Тея. И всъщност нашата планета е погълнала по-малката си посестрима. Учените наскоро лансираха тази нова теория, с което пренаписаха почти цялата геология. Според тях създаването на планетата е много по-сложен процес, отколкото сме предполагали и тепърва има да се научават нови неща за нея.

Така нареченият „планетарен ембрион“, с името Тея, който е бил в същия размер като Земята или Марс, се е сблъскал с нашата планета преди 4.5 милиарда години, при което се образува една планета. Този удар е станал около 100 години, след като се е формирала Земята.

И въпреки че вече е известно, че двете планети се сблъскали, при което по-голямата е погълнала по-малката, тепърва има да се изясняват още неща. По-рано се смяташе, че Тея само е докоснала нашата планета, причинявайки нарушение, при което се е откъснало парче, което е формирало Луната. Сега обаче учените смятат, че Луната може да не е произлязла от планетата Земя.

Ако това е така, тогава това означава, че Луната ще има различен химичен състав от Земята, защото ще е съставена от Тея. Изследователите от университета в Калифорния, са проучили камъните от Луната, донесени от мисиите Аполо 12, 15 и 17, сравнявайки ги с вулканични камъни открити в Хавай и Аризона и останали изненадани от резултата. Те открили, че камъните от Луната и Земята имат еднакви кислородни изотопи, след което тази теория се обяви като за неправилна.

Земята плод на сблъсък между две планети?
Земята плод на сблъсък между две планети?

Днес те лансират друга хипотеза. „ Тея е била погълната от Земята и Луната и е по равно разделена между тях. Това обяснява защо не виждаме особени следи от Тея на двете места“, обяснява ръководителя на това изследване Едуард Йънг. Йънг обяснява още, че ако не е настъпил сблъсъка, вероятно Тея е щяла да продължи да съществува като част от Слънчевата система

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.