Министерство на щастието: Има само една страна, в която съществува

Бутан е единствената държава с министерство на щастието
0

Министерство на щастието има само в една-единствена държава в цял свят

Щастието е толкова важно за една държава в целия свят, че дори е част от държавната програма. Министерство на щастието вече десетилетия наред работи в Бутан и се грижи всички граждани да са щастливи и доволни от живота си.

Да бъдете щастливи е толкова важно за правителството на Бутан, че правото на щастие е вписано в конституцията. И при всяко преброяване на населението провеждано в страната, питат гражданите дали са щастливи.

При преброяването миналата година, 35% от гражданите на Бутан са отговорили, че са „много щастливи“, 47,9% са се чувствали „умерено щастливо“, а само 8,8% са обявили, че са нещастни. Щастието е един от основните приоритети на националната политика на Бутан, заради което е създадено и министерство на щастието, а като показател за благосъстоянието на страната се използва брутно национално щастие, концепция, която е възникнала през 1972-ра година, като противовес на брутния вътрешен продукт.

„Трябва да помогнем на нашите деца да разберат, че това, което трябва да искаме от живота … е щастие. Не можем да спрем телевизията, не можем да спрем рекламите, но ние можем им да дадем силна доза от друг вид изкушения — изкушението да бъдат добри“, каза Лиончоен Тинли, първият премиер на Бутан.

Властите в Бутан смятат, че освен единната система от стабилни морални ценности, гражданите са щастливи и заради природата. Затова страната изобилства от зеленина и здрави екосистеми, гори не се изсичат, а гражданите се трудят да засадят колкото се може повече дървета. Ловът на почти всички животински видове е забранен, в унисон с будистката философия.

Бутан е единствената държава с министерство на щастието
Бутан е единствената държава с министерство на щастието

Резултатите са видими — благодарение на политиката на правителството и на активно работещото министерство на щастието, повече от 1/3 от гражданите на Бутан са много щастливи, а близо 50% са умерено щастливи. Дали да не внесем тяхната правителствена програма и у нас?

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.