Банско заслужава втора кабина! Вижте каква опашка се изви пред единствения лифт

Банско заслужава втора кабина! Вижте каква опашка се изви пред единствения лифт
5 (100%) 1 vote
Президентът Плевнелиев подкрепи изграждането на втора лифтова линия, екозащитници обаче блокират с дела проекта

Вече почти втора поредна седмица тройни опашки се вият пред кабинковия лифт в Банско – разкрива hotarena.net. Въпреки обещанията на правителството, вече година няма никакво развитие по втората кабинкова линия.
Миналата година точно по това време дори и президентът на България Росен Плевнелиев подкрепи изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Според държавния глава туризмът е най-важната индустрия за страната ни и затова тя не трябва да губи от безсмислено противопоставяне.

„Банско заслужава втора кабинка. Българските ски курорти, съобразявайки се с високите екологични стандарти на Европейския съюз, имат пълно право да се развиват. Нека да го направим“, призова тогава Росен Плевнелиев.
Местните жители отдавна настояват да бъде изграден още един лифт в курорта. Това ще създаде и нови работни места в целия регион. В същото време има няколко екоорганизации, които по същество са просто рекетьори. Те плащат за протести с манипулативни лозунги уж за защита на природните богатства на България и запазване на Пирин планина.

Всичко това се прави с цел лифтът да не бъде изграден. Същите изнудвачи бомбардират и държавните институции и съдилища с жалби, блокиращи изграждането на ключовото съоръжение. А истината всъщност е, че вторият така дългоочакван лифт отговаря на всички необходими законови и екологични условия.
И докато държавата се мотае, в Банско цари хаос.

„Десети ден продължават опашките пред кабинковия лифт. Заради ваканцията на учениците много хора са тук и срещат затруднения с придвижването до ски зоната, тъй като не разполагаме с втора кабина. Целта ни е колкото може по-бързо хората да се качат до пистите, за да могат пълноценно да използват деня си, за който са си платили картите”, сподели пред медиите вчера Иван Обрейков, маркетинг директор на „Юлен” АД, концесионер на ски зона Банско.

„Вече срещаме доста проблеми относно разрешението за строеж на втора кабина, и въпреки всички обещания на правителството, досега няма никакво разбиране. Миналата година бе създадена междуведомствена комисия, за да реши този проблем, но досега резултат няма. Така поредна година имаме откази на туристи, дошли веднъж в Банско и които сигурно вече няма да повторят да дойдат пак, след като срещат тези проблеми”, добави Обрейков.

„До миналата година имаше всякакви протести – от едната и другата страна. В София лежаха по паветата, тук в Банско хората от региона затваряха пътища, но явно това не е решение. Трябва решение на правителството, за да се реши проблемът с опашките в Банско, за да има туризъм в България и той да бъде развиван така, както във всички европейски страни, каквато сме и ние. А не да се пречи въз основа на една група хора, които гледат да рекетират и да заблуждават общественото мнение”, категоричен е маркетинг-директорът.

Банско лифт

Още след 8,30 ч. опашката е тройна

Иван Обрейков показа на журналисти и пулта, където се отчита скоростта, с която се движи лифтът. Той разсея тиражираните спекулации, че скоростта е един метър в секунда, за да се трупат опашки пред начална станция.

„В момента (четвъртък сутринта, б.а.) както виждате, скоростта е 6 метра в секунда, това е максималната, намаляването й се позволява единствено когато вятърът е много силен и може да разлюлее кабините. Или когато някой падне на начална или горна станция, или бъде притиснат от нещо. Има и такива ситуации, при които трябва да намалим или дори и да спрем”, каза Обрейков.

В същото време желаещите да се спуснат са принудени търпеливо да чакат, докато дойде техният ред. „Трябва да се направи нещо заради това чакане пред лифта в Банско, но решение за това трябва да се вземе по-нагоре”, сподели последният наредил се на тройната опашка в 8.50 часа вчера сутринта. Все пак туристът намери сили да се пошегува, че е „приятно“ да се чака на опашка, но само, ако тя е малка.

Друг беше категоричен: „Това е безобразие“. Според него тези, които тази година са дошли да карат ски, може догодина да не повторят. „Нужен е нов лифт“, каза той. Неговото мнение се разделя и от повечето хора, които се бяха наредили.

Заради големия брой желаещи да карат ски над Банско, лифтът се пуска в 7.45 часа, опашката започва да набъбва и става тройна към 8.30 часа.

Най-изненадани са чуждестранните гости на Банско, които недоумяват защо държавата сама блокира инвестициите и не поема действия към разрешаване на проблемите.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

3 коментара to “Банско заслужава втора кабина! Вижте каква опашка се изви пред единствения лифт”

 1. Ганчевски

  февр. 05. 2016

  В страните със силно развит зимен туризъм дори съседните курорти са свързани помежду си с лифтове. Според мен освен втората кабина, която е крайно наложителна трябва да се реализира и проекта, който свързва с лифтове Банско с Добринище и Разлог. Само така може да бъде конкурентни на курортите в западна Европа.

 2. Емилия

  февр. 05. 2016

  Втората кабинка дори не е обект на коментар, отдавна е задължителна, така че не виждам, как изобщо може да не позвляват изграждането и.

 3. Мони

  февр. 05. 2016

  Ами заслужава, ама докато играят по свирката на няколко платени кресливи псевдо еколози, няма да има втора кабинка…

Добавете коментар