Извънредно: САЩ забрани пътуванията до Турция

Гласувайте за статията

САЩ забрани пътуванията до Турция, настойчиво съветват гражданите си да не ходят до там

САЩ забрани пътуванията до Турция. Доскоро крепкото приятелство между Анкара и Вашингтон изглежда тотално разбито, а решението на правителството да забрани пътуванията до Истанбул и курортите в Турция озадачи мнозина.

От Белия дом настоятелно препоръчват на своите граждани да не предприемат никакви пътувания до Турция. Като повод за това бяха посочени зачестилите терористични нападения в големите градове на страната.

„Предупреждават се гражданите на Съединените американски щати да се въздържат от пътувания в югоизточната част от Турция, предвид факта, че там е силно повишена опасността от нападения на чуждестранни и местни терористични организации. Американските граждани е добре да бъдат внимателни при пътувания из цяла Турция, се казва още в съобщението на държавния департамент.

Притесненията на Вашингтон и препоръките срещу пътувания до Турция не са случайни. И далеч не са свързани само с риска от терористични нападения. В Турция от няколко години има масови безредици и редовни атентати, но едва сега от Белия дом наредиха да се ограничат пътуванията до там. Една от причините е, че президентът на Турция Реджеп Ердоган, планира да се включи по-активно във военните действия в региона. Освен това на сирийско–турската граница назрява конфликт, при избухването, на който малцина биха искали да са на тази гореща точка.

Косово се повтаря

Турския президент Ердоган в последните седмици не крие амбициите си да превърне страната не просто в регионална сила, а в най-големия политически и икономически играч в Близкия изток, чак до Персийския залив и дори по-нататък. По тази причина той започна да води доста агресивна политика дори срещу стари съюзници.

САЩ забрани пътуването до Турция

САЩ забрани пътуването до Турция

Друг повод за агресивния поход на Анкара е фактът, че никой няма интерес от силна ислямска държава толкова близо до Европа. И е въпрос на месеци ЕС, ООН, Русия и САЩ да кажат, че кюрдския народ има право на независимост и да обяви своя република, откъсвайки немалка територия от Турция и Сирия, създавайки своя държава. Подобно на Косово. А това е най-големият кошмар на Ердоган, който е готов да воюва, но да задържи целостта на страната си и властта.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар