Германия успя! Ще черпи енергия от звездите чрез „изкуствено слънце“

Гласувайте за статията

Германия с първи успех в проекта с „изкуствено слънце“, ще черпи енергия от звездите

Най-големия проект на Германия за добиване на чиста енергия успя. Учените извършиха първите тестове и се похвалиха, че имат огромен напредък в добиването на енергията на звездите. Благодарение на института Макс Планс е активиран експериментален фузионен реактор. Запалването е било извършено около 15:20 часа с впръскване чист водород в машината, което представлява значителна стъпка към създаването на чиста енергия чрез ядрен синтез, процес, който им дава енергията на самите звезди.

Плазмата, която е възникнала по време на синтеза е издържала само няколко мили секунди, но успешно бе документирана. Успехът е несъмнен, а учените са убедени, че ще успеят да задържат нейната производителност до 30 минути до 2020 година.

Първият реактор създаден, за да произвежда електрическа енергия чрез ядрен синтез все още не е пуснат в експлоатация и вероятно в следващите няколко години все още няма да функционира. Причината за това е, че технологията се нуждае от усъвършенстване, както и подобряване на контрола на целия процес.

Освен това се тества и самата форма на реактора, както и цялата технология на съоръженията, преди да бъде решено да бъдат пуснати в употреба.

Ядреният синтез се използва като ключов фактор в създаването на съвременните ядрени бомби на основата на водород — водородните бомби.
Когато се усъвършенстват технологиите, ядреният синтез ще представлява най-евтината и най-ефективната форма на създаване на електроенергия, като ще успее да надмине и засега незаменимите горива, смятат учените.

Германия с първи успех в ядрения синтез

Германия с първи успех в ядрения синтез

В същото време той няма да замърсява по никакъв начин околната среда и природата. Последното се превръща в глобален приоритет последните години заради резките промени в климата и твърде агресивното отравяне на въздуха и водата.

germania

Според специалистите обаче ще мине поне половин век, преди ядрения синтез да бъде използван за добив на евтина енергия за бита и индустрията.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар