Златото далеч не е най-скъпото вещество на планетата

Въпреки че минава за един от най-скъпите и благородни метали в света, златото далеч не е най-скъпото и ценно вещество на планетата. Времето, когато беше по-ценно и от диаманти отдавна отмина. А кои са най-ценните вещества на планетата, вижте тук.

7. Плутоний

Цена на грам: 4000 долара. За какво се използва? Този химичен елемент се употребява като ядрено гориво и е изключително радиоактивни. И е много по-скъп от златото.

6. Тафеит

Цена на грам: До 20 000 долара. За какво се използва? Става въпрос за лилав скъпоценен камък, който се използва за изработка на бижута. Той е изключително рядък и много издръжлив. Почти колкото диамантите.

5. Тритий

Със сигурност не сте чували за тях. Цената за един грам е около 30 000 долара и те са сред най-скъпите вещества в света. За какво се използват? Става дума за радиоактивни изотопи на водорода, които се използват за производство на подсветки за часовниците, както и за светлинните знаци. Например, само в САЩ има повече от два милиона светещи знаци "EXIT", които са изработени именно от тритий.

4. Диамант

Най-скъпия скъпоценен камък в света запазва мястото си в челната петица. Той обаче вече не е толкова популярен, както някога. Чистият и безцветен еднокаратов диамант може да достигне цена за грам и до 65 000 долара, или 13 000 долара за карат. За какво се използва? Освен за годежни пръстени, с които мъжете омайват жените по света, в технологиите, зъботехниката, инженерството и други индустриални отрасли.

3. Паинит

Цената на грам на този минерал е около 300,000 долара. Става въпрос за най-редките минерал на света, които могат да се използват за лечебни цели или като колекционерски предмети. Тъй като са и много търсени, цената им достига астрономически стойности.

2. Калифорниум 252

Този рядък елемент струва 27 милиона долара за 1 грам!!! За какво се използва? Калифорниумът се използва в апаратите, които разкриват слоеве на петрол и вода в петролните сондажи. Поради тази причина е милион пъти по-скъп и от златото. [caption id="attachment_470537" align="aligncenter" width="585"]По-скъпи и от златото - най-ценните вещества в света По-скъпи и от златото - най-ценните вещества в света[/caption]

1. Антиматерия

Несъмнено най-скъпото вещество на планетата. А ако бъде изобретено, стойността му ще е повече от годишния бюджет на САЩ и Русия взети заедно. Цена на грам: Очакваната цена за 1 грам антиматерия би била 100 милиарда долара. В момента това вещество е предмет на множество обсъждания относно неговото приложение. Смята се, че в бъдеще би могло да се използва като гориво за космическите кораби, за пътуване на дълги разстояния. Засега обаче все още не е изобретено. [gallery ids="470540,470539,470538,470537,470536,470541"]