Майдзишан  – загадката на едно китайско село

Майдзишан  – загадката на едно китайско село
5 (100%) 1 vote

Майдзишан  или защо китайско село си строи дом в скалите насред пустошта

Китайско село си строи дом в скали насред пустошта. И векове наред буквално живее в пещерите. Преди около няколко десетилетия изследователи случайно откриват загадъчната находка. И са просто изумени.

Пещерите Майдзишан  не са се образували по естествен път, т.е. те са изкопани от преди около 1500 години. Повече от 190 пещери и тунели са издялани във вертикалната част от скалата. В центъра, обградена с тъмни дупки, се намира голяма будистка статуя, също изсечена в скалата.

Опасни и труднодостъпни, пещерите Майдзишан  в Китай повече напомнят на част от декори за филм от жанра на научната фантастика, отколкото на част от реалния свят. Когато човек види това село в скала, не е трудно да си представи реалност, в която хората поради страх от хищници, са били принудени да живеят високо в скалите.

Това необикновено село, намиращо се в северната част на Китай, съществува в продължение на векове. Тук са се развили различни култури и стилове, които се виждат и в неговата архитектура. Майдзишан  растял и се променял през период от 12 династии, но през цялото време остава будистко. В самите пещери се намират повече от седем хиляди будистки скулптури, които са толкова различни, колкото са и многобройни.

Статуите изработени в Майдзишан са изключително ценни, и поради факта, че са изработени от камък, какъвто няма в областта Гансу, където се намират пещерите. Учените са изправени пред същата загадка, както и с египетските пирамиди–как преди 1500 са успели да издялат и вдигнат толкова на високо статутите? А също и да ги закрепят върху скалите?

Майдзишан  - мистериозното село на Китай

Майдзишан – мистериозното село на Китай

Независимо от това, че колкото и да се стараем, вероятно никога няма да намерите отговорите на всички тайни на пещерите Майдзишан , но това не ни пречи да се насладим на красотите на това сюрреалистично място и неговото художествено богатство.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар