Забраниха играта на шах в Саудитска Арабия (Вижте защо)

Гласувайте за статията

Играта на шах в Саудитска Арабия забранена, била против вярата

Играта на шах в Саудитска Арабия е забранена със закон. Главният мюфтия на страната е бесен и забрани играта, след като обяви, че тя е хазарт и загуба на време. В телевизионно интервю той се оправда за фетвата, като поясни, че следва исляма. По ирония на съдбата играта на шах е измислена в Персия и всъщност произхожда именно от арабския свят.

Шейх Абдулазиз ал — Шейх трябваше да излезе пред населението и в отговор на въпрос в телевизионно шоу, да обясни защо е издал тази фетва. Той обясни още, че играта на шах „попада сред игрите на хазарт“ и че е „загуба на време и пари, и причина за омраза и вражда между играчите“.

Духовникът оправда своето решение с посочване на сури в Корана, които налагат забрана на „упойващи средства, хазарт, идолопоклонничество и пороци“. Не е известно кога е била наложена фетвата.

След Ислямската революция през 1979 г., играта на шах беше забранена и за общественост в Иран. В страната бе обявено, че играта на шах е „харам“ / грях, престъпление/ и беше забранена от високопоставени свещеници, защото се свързва с хазарта. Все пак проблемът беше решен и играта разрешена.

Десет години след като е наложена забраната, през 1988 г. тогавашният върховен лидер на Иран аятолах Рухолах Хомейни, вдига фетвата и заявява, че играта е позволена, докато не бъде използвана като средство за хазартни игри. Вследствие на това играта продължава, а скоро започват да организират и първите клубове. Днес Иран вече има активна конфедерация за игра на шах и изпраща състезатели по международни конкурси.

През последните дни Саудитска Арабия се превърна в една от най-затворените и консервативни страни. Не само забраниха шофирането за жени, но и играта на шах е строго забранена тук.

Играта на шах забранена в Саудитска Арабия

Играта на шах забранена в Саудитска Арабия

Преди седмици Бруней пък реши да забрани празнуването на Коледа в страната. Какви странни забрани ще наложат властите в екзотичните държави от Арабския свят, предстои да видим.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар