Тревога в Кале: Властите затриха гетото на мигрантите

Гласувайте за статията

Тревога в Кале, „джунглата“ на мигрантите сравнена със земята, местят ги в лагери

Импровизирания лагер на мигрантите край Кале, наричан още „Джунглата“ бе разрушен. Стотици полицаи влязоха тази сутрин в най-големия имигрантски център, в който живеят близо 6000 бежанци и ги изселиха оттам. Очаква се една част от тях да бъдат преместени в специално построени за тях жилища, докато статутът на другите ще бъде преразгледан и те вероятно ще бъдат екстрадирани от страната.

Касае се за изключително голям ареал около Кале, обитаван доскоро от бежанците. Мигрантите доста притеснили местните граждани в района, който се намира съвсем близо до една от централните магистрали и до пристанището с фериботите за Англия.

Миналата седмица местната власт обяви, че поне 1/3 от лагера ще бъде изравнена със земята, а тези, които живеят в района ще се преместят в жилища, специално построени за тази цел. Бежанците ще бъдат също така интервюирани отново и статутът на някои от тях ще бъде променен и най-вероятно те ще бъдат върнати по родните си места.

Новият лагер струва над 20 милиона лири стерлинги, пише „Дейли мейл“, но на ден в него могат да бъдат настанявани едва по 50 човека. В същото време хиляди остават без дом, тъй като заповедта на общината е „Джунглата“ да бъде изравнена със земята.

През уикенда мигрантите от лагера са били предупредени да си съберат вещите, тъй като в понеделник булдозери влизат на мястото. Част от мигрантите са успели да опаковат част от покъщнината си, а други взимат със себе си дори товарните контейнери, които обитаваха до съвсем скоро.

В новите комплекси на тях ще им бъдат осигурени всички условия за нормално живеене, но място за всички няма. А най-лошото е, че всеки ден в Кале пристигат нови и нови бежанци—между 50 и 150 човека, които вероятно ще създадат свои лагери.

Тревога в Кале, разрушават най-големия мигрантски лагер

Тревога в Кале, разрушават най-големия мигрантски лагер

Междувременно хуманитарни работници от ООН заявиха, че това е най-лошият лагер, който са виждали в Европа, а и по света.

По-зле и от гето: Емисари на ООН потресени от условията за живот на бежанците

По-зле и от гето: Емисари на ООН потресени от условията за живот на бежанците

И го обявиха за най-кошмарното място за обитание от хора. Мигранти, останали в Гърция обаче смятат, че условията в Кале са направо курортни, в сравнение с местата, които те обитават.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар