Полша клати стабилността на Европейския съюз

Гласувайте за статията

Полша на нож с някои европейски страни

Полша и новото и  дясноцентриско правителство ще си имат сериозни проблеми след като не зачитат основните и фундаментални ценности на Европейски съюзЕвросъюза, пише Блиц. Европейският съвет се закани да санкционира сериозно Варшава след като партията „Право и справедливост” направи сериозни поправки в закона за медиите и закона за Конституционния съд.

Чрез новия закон властите ще имат възможността да упражняват сериозен контрол върху държавните информационни средства. За първи път страна на евросъюза бива проверявана за неспазване на основните човешки права.

Еврокомисията е категорична, че това  грубо потъпкване  на фундаментални европейски ценности  не може да продължава дълго. То е пълно противоречие е политика на съюза. Полското правителство от друга страна възприема проверката като грубо вмешателство във вътрешните и граници. Ситуацията провокира размяна на остри реплики между Полша и някои от страните в съюза.

Консервативното правителство на Полша прие също и поправки в закона за Конституционния съд. Чрез тях действащите съдии ще бъдат лишени от независимост.

В Германия се коментира, че победата на национално консервативната партия „Право и справедливост” е изненада и следствие на антидемократичните настроения, които обхванаха страната.

Това е поредния скандал, който тресе евросъюза. Експерти коментират и изказват притеснения относно разногласията между членките, които обхващат вече твърде много страни. От една страна е миграционният натиск и невъзможността да се постигне единна политика за решаването му, а от друга са надигащите се дясноцентриски настроения.

Радикалните и популистките движения тепърва набират сила в отделни членки, като терористичните актове и инцидентите с бежанци допълнително нажежават и без това взривоопасната обстановка

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар