Прецедент! Полша без право на глас в ЕС

Гласувайте за статията

Полша без право на глас в ЕС, прецедент в историята

Полша остана без право на глас в ЕС. Прецедент в историята на еврозоната е отнемането на правото на глас на някоя от държавите и подобна намеса в суверенитета й.

От Европейската комисия потвърдиха, че предприемат първата стъпка от процедурата за отнемане на правото на глас на Полша в Съвета на Европейския съюз.“ Това е първа стъпка в отговор на неспазването на върховенството на закона в страната“ заяви на пресконференция, заместник-председател на комисията, Франс Тимерманс.

Става въпрос за промяна на спорни закони, които позволяват на правителството да оказва контрол или натиск върху обществените медии. В случай, че преценят, властите могат да отстранят ръководителите на дадени медии и да поставят свои избрани лица там. Последното предизвика негодувание от страна на ЕК, но това далеч не е всичко. Под лупа се гледат и спорни закони, за които се твърди, че пряко нарушават правата на гражданите.

Полският премиер Беата Шидло обяви вчера пред опозицията, че трябва да се солидаризира. Тя отрече категорично да са извършени конституционни нарушения и определи актът на ЕС като груба намеса във вътрешното управление на страната. И допълни, че смята за клевета срещу страната обвиненията.

Полша е несправедливо обвинена за неща, които не се случват в държавата. Обвиниха ни, че не се зачитат принципите и правата на гражданите в страната — Това не е вярно. Демокрацията в Полша съществува и функционира нормално“, добави още премиерът.

„Днес трябва да се обединим и да се стабилизираме в международен план. Благодаря на лидерите на парламентарните групи, че са обединени по основните въпроси“, каза още тя.

Полша без право на глас в ЕС?!

Полша без право на глас в ЕС?!

Изявленията на премиера съвпадна с дебатите в ЕК заради спорните закони, приети от Варшава, които се отнасят за медиите и Конституционния съд. Предприетата инициатива за отнемането на право на глас на Полша в ЕС заради промени във вътрешната й политика, разбуни духовете и в останалите държави. Докъде ще стигне този акт, предстои да видим.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар