След атентата в Истанбул: Нови взривове в Диарбекир

Гласувайте за статията

След атентата в Истанбул, нови взривове

Нови взривове в Турция разтърсиха страната, след атентата в Истанбул. В Диарбекир тази нощ бе взривен полицейски участък, при което поне 5 души са загинали. Трагедията стана в ранните часове на сутринта, а властите обвиниха Кюрдската работническа партия. Според информация на местните медии, сред жертвите има дете и млада жена. Десетки са ранени, а взривната вълна е била толкова силна, че е отнесена стена от участък.

Инцидентът в Диарбекир се случва само два дни, след трагедията в Истанбул. Новият атентат обаче не е дело на ДАЕШ, категорични са местните власти. И обявиха, че това е война от страна на кюрдите срещу мирните граждани.

Взривната вълна пред участъка е била толкова силна, че дори част от стената на полицейския участък е била разрушена. Нападатели са се опитали да атакуват и близкия полицейски блок, в който живеят още служители на закона. Атентатът е бил предизвикан от кола — бомба,  оставена наблизо. Очаква се новият сблъсък да предизвика ответен удар и да провокира нови войни между кюрдските екстремисти и турските власти, които през юли миналата година прекратиха примирието си.

Междувременно стана ясно, че атентатора – самоубиец, който отне живота на десет души след атентата в Истанбул, не е сириец, а саудитец. Това гласят последните новини от Турция. Властите продължават да филтрират много внимателно информацията, която се публикува в местните медии, но в общественото пространство излезе информация за мъжа, който се е взривил близо до площад „Таксим“ — бил е от саудитски произход.

Според премиера Ахмед Давутоглу, мъжът се е представил за сирийски бежанец и е бил допуснат в страната със статут на такъв. Той е идентифициран като Набил Фадил на 28 години, родом от Саудитска Арабия.

Нови взривове в Турция, след атентата в Истанбул

Нови взривове в Турция, след атентата в Истанбул

istanbul 2

Властите са убедени, че мъжът е член на Ислямска държава, чийто лица са проникнали тайно в Турция, идвайки от Сирия и представяйки се за бежанец.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар