Иран и Саудитска Арабия продължават войната (И САЩ не може да помогне)

Гласувайте за статията

Иран и Саудитска Арабия продължават с военните действия помежду си, и САЩ вдигнаха ръце

Иран и Саудитска Арабия продължават с военната офанзива на дипломатическия фронт и по всичко изглежда, че дори Америка не е в състояние да ги укроти. Техеран обвини Рияд, че отговаря на всички критики с екзекуции, вместо да прояви толерантност.

Както е известно Иран негодува заради убийството на местен духовник, водач на едно от движенията в Саудитска Арабия, който бе обвинен в тероризъм и убит заедно с още 47 души. Масовата екзекуция предизвика остри реакции от страна на Техеран, след което дипломатите им бяха изгонени от Саудитска Арабия. Световните сили се опитват да предложат мирно решение на конфликта, който е на път да пламне с нова сила и да отприщи военни действия. А за разлика от Турция и Русия, Иран и Саудитска Арабия не са особено загрижени за световния мир и са готови да воюват едни с други.

Саудитска Арабия не може да отговаря на критиките на режима с рязане на глави. Това заяви иранският президент Хасан Рохан, в отговор на акта от страна на Рияд. Както е известно, убийството на духовника Нимрим ал Нимрим след обвинение в тероризъм, предизвика брожения сред шиитската общност, която подобно на кюрдите в Турция, твърди, че е подложена на гонения и преследване, тъй като са малцинство и искат да се зачетат правата им.

В опит да се справят с проблема доскорошните политически противни–Вашингтон и Кремъл днес са на едната страна на барикадата, отчаяно опитвайки се да възстановят баланса. Саудитска Арабия и Иран са ключови играчи и в сирийския конфликт, поради което всеки сблъсък помежду им застрашава и решението на проблема в Сирия. Иран подкрепя президента Асад, докато Рияд настоява за неговото сваляне и предаване на властта в ръцете на опозиционерите му.

Засега Саудитска Арабия заяви, че няма да блокира мирния процес в Сирия, въпреки участието на Иран. Междувременно обаче представителят на страната в ООН не пропусна да провокира нов спор между двете държави с думите, че отношенията ще се нормализират, когато Техеран „спре да се меси във вътрешните работи на други държави, включително и в нашите работи“.

Иран и Саудитска Арабия продължават с войната на дипломатическия фронт

Иран и Саудитска Арабия продължават с войната на дипломатическия фронт

Международни експерти пък твърдят, че стигне ли се до директен военен сблъсък, нито САЩ, нито парите, нито петрола ще спасят Саудитска Арабия, тъй като изваждането й от петролния картел, само би било от полза за останалите сили.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар