За чудотворната църква в Истанбул се знае малко

Чудотворна църква в Истанбул сбъдва желанията на вярващите. За мистериозния храм в истанбулския квартал "Фатих" се знае малко.

Църквата, която сбъдва желанията на всеки вярващ, независимо от неговото вероизповедание, е известна като храма на Дева Мария, Църквата на ключовете или Църквата на Светия източник. Най-много поклонници се стичат пред храма в първо число от месеца и по-специално на 1 януари, защото се твърди, че това е най-силният ден за сбъдване на желанията.

Необходимо е единствено да се помолите от сърце и желанието ви ще се сбъдне. Иконите в храма са на възраст повече от 200-300 години. Много от тях са затворени в специални стъклени кутии, които ги предпазват от увреждане.

За да се сбъдне желанието ви е добре да отключите поне една от тези икони със специалните ключове, които се продават в храма. Отключването е символично. Необходимо е просто да докоснете ключа до стъклената кутия с една от иконите.

След като напуснете храма, вземете ключа със себе си. Той се връща в църквата едва след като желанието ви се сбъдне. Според поверието, след като желанието се сбъдне вярващите трябва да се завърнат отново в храма, за да благодарят на Дева Мария, да оставят ключа и да почерпят с нещо сладко богомолците в храма.

[caption id="attachment_467157" align="alignright" width="300"]църква в Истанбул Църква в Истанбул сбъдва желанията на вярващите, независимо от тяхната религия[/caption]

През 18-ти век богат грък купил земята, върху която е построена църквата в турския квартал. Дъщеря му Мая сънувала сън, в който й се явила Богородица. Тя й посочила мястото в двора, от което блика свещена вода. Богородица заръчала в двора да бъде построена църква.

На следващия ден девойката споделила съня с баща си и на посоченото от Богородица място открили лековитата вода, пише БЛИЦ, позовавайки се на руско издание.