ВНИМАВАЙТЕ! Здравословни храни, които могат да ни навредят!

0

Смятани за здравословни храни могат да ни докарат ред проблеми

Природосъобразното хранене и препоръчваните здравословни храни в последно време набират скорост.  Според редица специалисти дори се наблюдава мания свързана с употребата на еко и био продукти. Само, че едва ли има суперздравословни храни и някои от тях може да не ни донесат необходимите ползи за организма.пълнозърнести закуски

В последно време много модерни са зърнените закуски. Рекламите от малкия екран ни заливат с клипове на гъбихора, които се хранят сутрин с зърнени закуски, а после се превръщат в здрави и атлетични фитнес модели. И наистина такава закуска се приготвя лесно и пести време. Според диетолозите обаче това не е най-добрият вариант за започване на деня.

Подобни храни колкото и да са рекламирани съдържат голямо количество захар и въглехидрати, а да не споменаваме вредните стабилизатори, които са преки виновници за излишните ни килограми.

Най-добрия начин да закусим е с плод или зеленчук, а зърнените закуски трябва да се избягват.

Като храни, които трябва да се изключват от менюто трябва да споменем гъбите. И то не става въпрос за отровните, които безспорно са опасни. Ядливите гъби са трудносмилаема храна и ако не се консумират в прясно състояние също може да ви докарат стомашно-чревни проблеми. Не е за подценяване и факта, че гъбите имат свойството да поемат от почвата тежките метали и ако се консумират такива гъби може да се натровите без те да са от отровен вид.

Друга заблуда е пълнозърнестия хляб. Много хора с наднормено тегло смятат, че ако заменят обикновения хляб с пълнозърнест ще свалят някой килограм. Всъщност хлябът независимо от кой вид е с голям гликемичен индекс. Консумацията дори на пълнозърнест хляб покачва нивата на кръвната захар дотолкова, че все едно сте изконсумирали парче шоколад.

И отново диетолозите препоръчват консумирането на сурови плодове и зеленчуци е за предпочитане пред зърнените храни независимо дали са пълнозърнести и са обявени за здравословни храни.

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.