Бунтове в Турция: Кюрдите искат автономна държава!

Бунтове в Турция: Кюрдите искат автономна държава!
4 (80%) 1 vote

Бунтове в Турция, кюрдите поискаха автономия

Бунтове в Турция бележат края на 2015 година. Кюрдите поискаха автономия и са на път да предизвикат изключително напрежение в страната. Заради този ход ситуацията в Турция ескалира и напрежението в страната продължава да се увеличава. А положението е следното: кюрди от югоизточна страната призовават за обявяване на автономия и за създаване на независима държава.

Кюрдските групи са имали напрегната и изключително спорна среща в югоизточната част на Турция и са поискали обявяване на автономия, в момента, когато турските сили водят интензивни борби с кюрдските бунтовници, а до сега са загинали най-малко 200 души. Освен това кюрдските сили твърдят, че силите за сигурност в Турция убиват и цивилни.

Изявлението за обявяване на автономията идва след два дни заседания на Демократичния народен конгрес, който се състоя от повечето кюрдски неправителствени организации в югоизточна Турция, в град Диарбекир.

„Справедливата съпротива, която оказа нашия народ срещу политиката, която засяга кюрдския проблем, е всъщност искане на автономно местно самоуправление и местна демокрация“, се казва в окончателния текст на резолюцията, наречена“ Декларация на политическо решение по въпроса за самоуправлението“.

Няма съмнение, че този ход може да доведе до допълнително ескалирање на напрежението и сблъсъците между кюрдските бунтовници и турските власти, които остро се противопоставят на всякаква автономия, която може да доведе до обявяване на кюрдска държава. Турският президент Ердоган в последната си реч подчерта, че Турция никога няма да позволи формирането на държава в рамките на своите граници.

Решението на правителството на Турция, да не позволи дори минимална автономност и зачитане на правата на кюрдските малцинства, обаче разбуни изключително сериозно духовете.

Турция на ръба на гражданска война, кюрдите поискаха независимост

Турция на ръба на гражданска война, кюрдите поискаха независимост

А мнозина се опасяват, че ситуацията може да достигне до точката на напрежение, която взриви Украйна и да се стигне до същото разделение. Но този път с цената на изключително жестока гражданска война.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар