Потъналият кораб „Сан Хосе“ крие най-голямото съкровище в света

Потъналият кораб „Сан Хосе“ крие най-голямото съкровище в света
3.67 (73.33%) 3 votes
Испанският галеон „Сан Хосе“ потъва преди 307 години с най-голямото съкровище на борда си

Корабът „Сан Хосе“ е пренасял 11 милиона златни монети, над 100 сандъка с изумруди и 2 тона платина – научаваме от страниците на в. „Уикенд“. Професионални оценители пресмятат стойността на товара и са на мнение, че това са около 17 милиарда долара.

Годината е 1708-а. Испания и Англия са във война. Един от най-големите красавци на испанския флот се готви да вдигне котва. На борда му цари истинско оживление. Яки моряци пренасят обковани с желязо сандъци под строгия поглед на тежко въоръжени войници. Малко след началото на пътуването испанският галеон се натъква на английски военни кораби във водите край колумбийския град Картахена. В карибски води се завързва ожесточено сражение. Корабът с 600 моряци на борда е ударен фатално и потъва към дълбините. Англичаните така и не разбират каква плячка са изпуснали, потапяйки вражеския галеон.

През годините много златотърсачи са се опитвали да открият съкровището, но безуспешно. Само преди дни обаче колумбийският президент Хуан Мануел Сантос обявява в социалните мрежи, че „Сан Хосе“ е намерен. Държавният глава допълва, че тепърва ще даде подробности за сензационната находка. Световните медии веднага се размечтаха колко би струвало потъналото съкровище. Най-смелите очаквания се въртят около сумата 17 млрд. Долара.

Английски кораби потапят "Сан Хосе"

Английски кораби потапят „Сан Хосе“

Колумбийските граждани със сигурност предвкусват изключително весела Нова година и се облизват за допълнителни бонуси към заплатите. То тяхното правителство тепърва ще трябва да докаже, че богатството му принадлещи на 100 процента. А преди това и да го изкара на повърхността, разбира се, ако то съществува и не е само легенда.
Въпреки че властите в Колумбия дори се похвалиха, че започват да строят огромен музей, където да бъде изложено най-голямото съкровище в света. Проблемът е, че досега на дъното са открити само керамични съдове, бойни оръдия и други останки от кораба. От сандъците с богатства обаче няма и следа. Поне засега…

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар