Поделят Сирия между Турция и САЩ? (Иран се оттегли от коалицията)

Поделят Сирия между Турция и САЩ? (Иран се оттегли от коалицията)
5 (100%) 1 vote

Защо Иран се оттегли от коалицията между Турция и САЩ и кой поделя Сирия?

Русия и Асад попаднаха в капан за Сирия, твърдят международните анализатори. След като Иран се оттегли неочаквано от борбата срещу Ислямска държава, президентите от Дамаск и Москва ще трябва сами да атакуват организацията.

В публичното пространство се появиха спекулации за договорки между Турция и САЩ за разделение на Сирия и Ирак като сфери на влияние след падането на режима на Асад и унищожението на Ислямска държава. А Русия се оказа без най-важния си съюзник в региона—Иран.

Армията на Иран неочаквано обяви, че се оттегля заради тежки поражения. Новината бе обявена от американския президент Барак Обама, който потвърди, че заради огромни щети нанесени върху армията на Иран се е наложило нейното оттегляне от територията на Сирия.

Междувременно спекулациите започнаха, като ситуацията в Близкия изток не изглежда никак розова. Бе извършена бомбардировка от страна на САЩ срещу сирийска военна база в Айаш, а в Северен Ирак нахлуха турски войски.

Двете събития изглеждат привидно изолирани, но според някои специалисти, идеята е Близкия изток да бъде държан разкъсан и разделен, за да може Вашингтон да се ползва от ресурсите и да победи Русия във войната.

Според официалната информация, която бе съобщена от международните информационни агенции, американски военни в неделя са бомбардирали база на сирийската армия източно от град Рака, при която загинаха 3 войници и 13 бяха ранени. Инцидентът стана в село Айаш.

Говорителят на коалицията, американския полковник Стив Уорън обяви, че Америка не е участвала в смъртоносната атака, въпреки че сирийската агенция за човешките права във Великобритания , да представи доказателства за американското нападение. 24 часа по-късно бе обявено, че американски военни самолети са бомбардирали село Ал Кан в североизточна Сирия, където са загинали 26 цивилни, сред които жени и деца.

Турция от своя страна нахлу в северен Ирак с около 900 войници и 20 танка. Анкара едва ли би рискувала да нахлуе в Ирак бе одобрение от Вашингтон. Двойният стандарт пролича при бурното нахлуване на руски войници в Крим, след преврата в Киев. Тогава Америка реагира бурно на анексирането на полуострова. При нахлуването на Турция в Северен Ирак, Вашингтон единствено каза, че не подкрепят нахлуването на армии в Ирак, без одобрение на местното правителство.

Путин и Асад в капан, Сирия и Ирак се поделят между Турция и САЩ ?

Путин и Асад в капан, Сирия и Ирак се поделят между Турция и САЩ ?

Според мнозина това е идеален повод за САЩ, да сложи контрол върху петролните полета в Близкия изток. С поставяне на Ислямска държава във фокуса на внимание, страната разполага с идеалното извинение да нарушава суверенитета на Сирия. И съответно да разполага с най-важните й ресурси. Проблемът е, че терористите се оказаха по-трудни за контролиране, а ситуацията няма шанс да повтори случващото се в страните от Латинска Америка контролирани от САЩ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар