Турция и Русия след икономическите войни: Инвеститори бягат от Анкара

Гласувайте за статията

Турция и Русия уж се държат, но бизнесмени бягат от Анкара

не само заради ключовото си разположение между Европа и Азия, но и заради добрите си отношения с Русия. След като пазарите на Федерацията вече са забранени за турските износители, а правителството бе дискредитирано пред международната общност, настъпиха сътресения, които дори уверенията на президента и премиера на страната, не успяват да овладеят.

Иначе казано: Турция изпада в сериозна икономическа криза.
Последните новини гласят, че доскоро стабилната турска лира върви главоломно надолу спрямо долара и е на път да се приближи до рекордния минимум от 2008 година. Обезценяването на валутата от друга страна предизвика мобилизация сред инвеститорите, които масово се изтеглят от страната.

Само за ноември месец страната е загубила над 1,4 милиарда долара и то точно в месеца, когато партията на президента Ердоган успя да спечели мнозинство в парламента след изборите. Свалянето на руския самолет обаче бе самоубийствен акт за страната в много отношения, пише американската агенция Bloomberg.

Русия нанесе болезнен удар върху икономиката като прекрати реализирането на проекти в енергийния сектор, отряза Турция като туристическа дестинация и спря вноса на плодове и зеленчуци. САЩ от своя страна увеличи лихвените си проценти, което повлия на курса на лирата и на турските държавни облигации.

Дори и само слух, свързването на Турция с Ислямска държава, подкопа сериозно репутацията на страната пред западните инвеститори, както и сред бизнес партньорите й от Далечния изток. Иначе казано – анализатори предвиждат спад на лирата през декември с 3,7% спряло долара и до края на 2016 ще стигне до 11%. А кризата ще продължи да се задълбочава.

Заради конфликта с Русия, Турция е заплашена от сериозна криза

Заради конфликта с Русия, Турция е заплашена от сериозна криза

Икономисти предвиждат, че Турция ще се нуждае от спешен надежден партньор, който обаче да е достатъчно приемлив и за Европа и САЩ, за да си възвърне предишните позиции на международните пазари. В светлината на последните събития обаче инвеститорите предпочитат да бъдат предпазливи.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар