Полша в игра на нерви с Кремъл: Искат ядрено оръжие от НАТО!

Гласувайте за статията

Полша в игра на нерви с Кремъл, поискаха ядрени ракети от НАТО

Полша се впусна в опасна игра на нерви с Кремъл и е на път окончателно да прекъсне отношенията между Варшава и Москва. Властите обмислят да поискат разполагането на американски ракети с ядрени бойни глави на своя територия. Актът обаче е на път да изправи на нокти двете страни, чиито сложни отношения отдавна са във фокуса на общественото внимание.

Полският министър на отбраната Томаш Сатковски заяви, че Полша обмисля да поиска от НАТО да бъдат разположени ядрени оръжия и на тяхна територия. Решението изненада мнозина, но след ситуацията с Украйна, страната даде ясно да се разбере, че има притеснения по повод на своя суверенитет и безопасност.

Подобен ход обаче би предизвикал изнервяне от страна на Кремъл, тъй като отношенията между двете страни са изключително напрегнати. Принципно страните членки на НАТО, които не притежават ядрено оръжие, според съществуващата програма, имат право да заемат американските ядрени ракети, при необходимост. Въпреки това, такъв ход на Полша определено ще предизвика ескалация на напрежението в отношенията с Русия.

Това е първият път, когато висши полски държавни служители публично говорят за възможността за разполагане на ядрени оръжия на територията на Полша, въпреки че от полското министерство на отбраната съобщиха, че не са изисквали от НАТО такова нещо. В същото време фактът, че подобна идея се обсъжда изобщо, предизвика немалко притеснение в региона.

Съперничеството и разногласията между Полша и Русия отдавна са добре познати, а ако наистина бъде разположен американски ядрен арсенал в сърцето на Европа, на територията на Полша, отношенията между Варшава и Русия определено ще бъдат още по-обтегнати.

Полша иска ядрени ракети на НАТО

Полша иска ядрени ракети на НАТО

Двете страни отдавна са в студени отношения, а кризата с Украйна предизвика още по-силно влошаване на ситуацията. Полша от години има трудни контакти с Москва и е сред най-яростните противници на политиката на Федерацията спрямо съседните й държави.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар