Истината за свалянето на руския самолет Су-24 излезе наяве

Истината за сваления Су-24 излезе наяве. Отлично информиран източник, пожелал да запази анонимност, съобщи на страницата на Уикилийкс в Туитър, че самолетът е бил свален по личната заповед на Реджеп Ердоган.

Заповедта за това е била издадена точно шест седмици преди драматичната случка. Целта на турския държавен глава е била да предизвика напрежение между двете страни и по този начин да спечели безусловното доверие и поддръжка от страна на правителството.

Непосредствено след инцидента турските власти отказаха да се извинят на Русия и дори не поднесоха съболезнования след случилото се. Малко след се появи информацията, че ако турските власти са знаели, че бомбардировачът е на Русия не биха реагирали по този начин, пише ПИК.

Въпреки това Турция продължи да отправя обвинения към Москва, че въздушното й пространство е било нарушено. Путин опроверга тази информация, а по-късно стана ясно, че това в действителност е така и не е имало нарушение от страна на руските сили.

Последваха остри реплики и нападки, които двете страни си размениха. В резултат на това Русия спря енергиен проект с Турция. Държавният глава на южната ни съседка заяви, че спирането е било по негово желание, а не защото Путин така е пожелал.

[caption id="attachment_464758" align="alignright" width="300"]Су-24 Су-24 е бил свален по заръка на Ердоган[/caption]

Руският държавен глава забрани на съгражданите си да пътуват до Турция, заявявайки че престоят им там застрашава техния живот.

Забраната на Путин ще се отрази пагубно върху развитието на туризма в южната ни съседка, прогнозират експерти. Повече от половината летовници в турските курорти са руски граждани и оттеглянето им би се оказало пагубно върху икономическото развитие на сектора.

Русия заяви, че ще преустанови вноса на стоки от Турция, което ще се окаже още един голям удар върху турската икономика, убедени са експерти.