Турция изненадващо обърна палачинката след развоя на последните събития

Турция изненадващо за всички промени становището си. Президентът на републиката заяви, че свалянето на Су-24 е било ужасен инцидент, който се надява, че повече никога няма да се повтори. Той каза по време на митинг, състоял се днес в град Балъкесир, където произнесе реч по повод влошаващите се взаимоотношения между страната му и Русия.

Реджеп Ердоган, който до сега беше категоричен, че свалянето на самолета е било право на въздушните сили на страната му, неочаквано промени становището си. Турският лидер допълни, че тази конфликтна ситуация не носи радост за никого. Той вярва, че ще се намери благоприятен изход от тази ситуация.

Държавният глава допълни, че колкото родината му е важна за Русия, толкова и Русия е важна за страната му. Интересно дали той ще повтори казаното днес по време на срещата във Франция, която ще се състои след два дни.

След свалянето на руския самолет Путин отказва всякакъв контакт с държавния глава на южната ни съседка. Руският политик определи отношението на турския политик като безпрецедентен опит да го предизвика.

Пиарът на Путин заяви, че случилото се е недопустимо и никой няма право да предизвиква Русия, пише БЛИЦ.

Трагичният инцидент се случи преди четири дни. Пилотът на Су-24 загина във въздуха. Колегата му успя да се катапултира, но беше разстрелян от ислямисти. Единствено щурманът беше спасен от сирийски спецотряд. Сред загиналите е и руски морски пехотинец, който се включи в спасителната акция с хеликоптер. Летателното тяло беше свалено от бунтовниците на сирийска територия.

[caption id="attachment_464014" align="alignright" width="300"]Турция Турция обърна палачинката[/caption]

След инцидента турският президент категорично отказа да се извини. Той заяви, че турските въздушни сили са действали правилно, тъй като въздушното им пространство е била нарушавано многократно от Русия.

Версията, която Турция разпространи първоначално беше, че руските пилоти са били многократно предупреждавани. Оказа се, че това не е вярно. Щурманът, който оцеля, заяви, че турските власти не са ги предупредили, а са стреляли директно.