Турция: Няма да се извиним на Русия! (Ердоган мобилизира армията)

Турция: Няма да се извиним на Русия! (Ердоган мобилизира армията)
5 (100%) 1 vote

Турция обяви, че няма да се извини на Русия за сваления самолет, плашат с още подобни актове

Турция официално отказа да се извини на Русия за сваления руски самолет, а президентът Ердоган дори нареди повишена бойна готовност на армията. Ситуацията толкова се е разгорещила, че мнозина се опасяват от пряк военен конфликт между двете страни.

Турция няма да се извини за инцидента с руския СУ-24. Смятаме, че ако някой трябва да се извини, то това не сме ние. И знайте, че ще постъпим по същия начин с всеки, който дръзне да наруши въздушното ни пространство“, заяви президентът Ердоган.

Изявлението на турския президент идва няколко часа след като Владимир Путин поиска публично извинение от турската страна. Нещо повече–обстановката в Турция е толкова напрегната, че вече се говори за мобилизация на допълнителни военни.

Междувременно международните медии пуснаха съобщения, в които разкриват, че турска националистическа групировка е убила руския пилот, който бе застрелян при катапултирането си. Става ясно, че мъжът е бил убит от членове на турската ултранационалистическа организация „Сиви вълци“, управлявана от Алпаслан Челик. Във видеото, което бе разпространено в мрежата се говори за Челик, както и за съратниците му, които са стреляли срещу пилота. Освен това те твърдят, че са открити две тела на загинали пилоти, а не едно, както гласят официалните съобщения.

При всички положения, след очаквано острата реакция на Москва, Турция е под сериозна заплаха. Турският президент Реджеп Ердоган стигна до там, че започна да събира армията, въпреки че Русия не е дала индикации, че ще нанесе военен удар върху бившите си съюзници. Пред руския военен аташе е било дадено пълно обяснение за атаката, както и е било заявено, че е направено всичко възможно, за да бъде запазен животът на пилотите.

Турция отказа да се извини на Русия

Турция отказа да се извини на Русия

Генералният щаб на турските военни сили обаче, в същото време е поискал повишена бойна готовност на сухопътните и военновъздушните сили, след като Москва прекъсна комуникацията през военните канали и разположи ракетен кораб „Москва“ край бреговете на Латакия.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар