Джон Кери ще връща Балканите към САЩ (Вижте как)

Гласувайте за статията

Балканите отново в центъра на внимание, Джон Кери на обиколка из полуострова

Джон Кери връща Балканите към ЕвропаСлед като вчерашните им съюзници започнаха да се разграничават от тях, Америка си търси нова зона, върху която да фокусира своето внимание.

В светлината на последните събития, Балканите изглеждат подходяща територия за подобни дипломатически интервенции. Поради което и държавния секретар на САЩ се е заел с нелеката задача, да покаже на света, колко много Америка държи на балканските си приятели.

Следващата седмица Кери ще направи европейска обиколка, като във фокуса на внимание са Сърбия, Косово и Гърция. Западната ни съседка Македония е леко обидена от пропуска, а по всичко изглежда, че и България не е включена в програмата, съобщава makdenes.org.

Джон Кери ще пребивава в Париж, където ще се присъедини към президента Барак Обама, но освен това планира да посети и Балканите, за да се запознае със ситуацията в региона отблизо. В обиколката му влизат първо Прищина, после Белград, Кипър и Атина. Официално, държавния секретар има за цел да се запознае с проблемите в региона и да предложи съдействие от страна на САЩ по отношение на ситуацията с бежанците.

Международни анализатори обаче са на мнение, че след атентатите в Париж, Америка губи позициите си в Западна Европа и по тази причина Джон Кери отчаяно се опитва да създаде някакви по-сериозни позиции на Балканите.

Джон Кери връща Балканите към Европа

Джон Кери връща Балканите към Европа

Малко вероятна възможност, тъй като Сърбия и Македония открай време открито подкрепят Русия, а Гърция и Румъния опасно залитат към Москва в последните месеци. Засега единствена България показва изявени симпатии към американските си партньори, въпреки мнозина вече предсказват, че до броени месеци София ще заеме позиция на пълен неутралитет спрямо споровете на големите, тъй като не желае да се окаже в центъра на конфликта.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар