Франция се дистанцира от Обама: Клоним към Русия!

Гласувайте за статията

Франция започва бавно да се дистанцира от Вашингтон, но все още е далеч и от Москва

Франция започна да се дистанцира от по-задълбочени връзки със САЩ. Въпреки че докато беше в Америка, Франсоа Оланд и Барак Обама заявиха, че двете страни са единодушни по отношение на Ислямска държава, френски дипломати споделят, че са по-склонни да си сътрудничат с Владимир Путин, а не с Барак Обама на този етап.

„Трудностите произхождат от факта, че не можем да се споразумеем какво ще е мястото на Башар Асад в политическия преход на Сирия. Америка не желае той да заема никакво място там, докато Русия продължава безрезервно да го подкрепя. Засега този въпрос остава без отговор, но въпреки това сме по-склонни да си сътрудничим с Владимир Путин, отколкото с Обама, на този етап“, твърди още френски дипломат в изявление за водещите информационни агенции, предава mkd.mк.

Франсоа Оланд за първи път напусна Франция, след атентатите от трагичния 13 ноември. Посещението в Белия дом имаше за цел да сплоти коалиционните партньори по отношение на действията с Ислямска държава и съдейства за по-широка коалиция. Утре предстои и среща с Москва, която се очертава изключително напрегната, заради сваления руски самолет от Турция, която е член на НАТО. В същото време обаче Франция е под заплаха от нова вълна от терор — и няма нито време, нито място за мащабни дипломатически маневри между двете враждуващи страни.

Според френските дипломати, след срещата утре, ще стане ясно на чия страна ще застане Франсоа Оланд. Ако подкрепи Русия в позицията й за Сирия и най-вече за политическото бъдеще на Башар Асад, това би отслабило сериозно проамериканската позиция на Европа.

Ще обедини ли Франция Русия и САЩ?

Ще обедини ли Франция Русия и САЩ?

По-важния въпрос обаче е каква позиция ще бъде заета спрямо акта на Турция преди ден, като член на НАТО. Тъй като конфликтът, в който влязоха тези две страни, изпрати света на ръба, по-бързо и от сблъсъка между двете Кореи това лято.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар