Реджеп Ердоган: Не искаме война!

Реджеп Ердоган: Не искаме война!
5 (100%) 1 vote

Реджеп Ердоган с официално изявление от Анкара, не знаели, че самолетът е руски

Реджеп Ердоган официално излезе с изявление, в което се казва, че турските военни части не са знаели, че свалят руски самолет. Освен това обяви, че само са защитавали своите територии, когато това се е случило.

Президентът на страната ясно заяви, че не иска да провокира ескалация на напрежението, но също така отрече и да е причинил конфликта. „Нямаме намерение да предизвикваме ескалация на напрежението заради този трагичен инцидент. Но и не очаквайте Турция да си мълчи, когато трябва да защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя“, заяви още Реджеп Ердоган.

В изявлението се казва още, че турските военни са открили огън срещу руския самолет, докато се е намирал на територията на Турция. Той може да е паднал в Сирия, но негови части са паднали и на турска територия, ранявайки двама граждани.

Москва и Анкара продължават да спорят за местонахождението на руския самолет, но се набиват няколко основни разминавания в информацията, оповестена пред медиите, предава АФП.

Първоначално се твърдеше, че срещу самолета е била открита стрелба, след като в рамките на 5 минути е нарушил границите на турското въздушно пространство и е било поискано да промени своята посока. В изявление на турския посланик в ООН Халит Чевик се казва, че са били засечени, не един, а два самолета.

Те навлезли на разстояние от 1,5 километра навътре във въздушното пространство на Турция, а не както се твърдеше по-рано 4 километра. Малко преди това пък чухме, че е имало навлизане в турска територия на разстояние от 10 — 15 километра, което е изключително сериозно нарушение и дава всички основания на турските власти, след изпратено предупреждение да открият стрелба. Последните твърдения обаче гласят, че става въпрос за отклонение от 1,5 километра.

Освен това се допълва още, че турската авиация не е знаела, че са свалили руски самолет — още едно изявление, което се разминава с първоначалните данни. В същото време, руското министерство на отбраната публикува кадри, за които се твърди, че показват, че руския самолет не е нарушил въздушното пространство на Турция.

Реджеп Ердоган поиска примирие с Москва

Реджеп Ердоган поиска примирие с Москва

Объркванията започват да стават твърде много, а отговорите се разминават. Властите и на двете страни започнаха разследване, което трябва да изясни цялата ситуация. А междувременно Русия и Турция продължават да замразяват отношенията си и то сериозно — още една причина Реджеп Ердоган да призове към помирение Путин след трагедията.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар