Новият Шенген: Какви мерки гласува ЕС за влизане в зоната?

Новият Шенген: Какви мерки гласува ЕС за влизане в зоната?
5 (100%) 1 vote

Новият Шенген е с нови граници, въвежда се граничен контрол навсякъде

Европейският съюз взе решение да промени драстично разпоредбите за Шенген и ще въведе паспортен контрол на шенгенските граници и за гражданите на Европейския съюз. След последните събития във Франция, Белгия и Германия, бе взето решение да се върнат граничните пропускателни пунктове за всички. Все пак остават някои стари разпоредби в сила. Така например — режима без визи за престой до три месеца остава в сила за гражданите на Западните Балкани.

На извънредно заседание вчера министрите на вътрешните работи и правосъдието на Европейския съюз, поискаха незабавно променяне на указите за контрол на шенгенските граници, като в същото време да се направят всички възможни целеви промени в кодекса на шенгенските граници, за да не се пречи на движението на пътници и автомобили, но да се гарантира сигурността на гражданите в Европа.

Както стана ясно вчера, взето е решение да се възстанови граничния контрол. Министрите на Франция направо поискаха затваряне на границите, но чак до там не се стигна. Взето е обаче решение да се засили охраната, да се създаде единна европейска разузнавателна агенция, а всички преминаващи през Шенген да бъдат проверявани на всяка граница. Също така е взето решение за укрепване на външните граници на Европа – с полиция, допълнителни въоръжени сили, както и с редица други средства. Затяга се контролът около границите с Турция, а бежанците, които не могат да получат статут на бежанци или да докажат, че бягат от Сирия, ще бъдат връщани обратно моментално.

Контролът в Шенген се затяга

Контролът в Шенген се затяга

Министрите обсъдиха и засилващата се ислямофобска вълна в Европа. Планира се провеждането на масирана кампания, която да обясни на населението, че властите се борят с терористи, а не срещу религията. „Трябва да разберете, че 80% от жертвите на Ислямска държава са мюсюлмани. Те са толкова застрашени от терора, колкото и всички останали. Войната, която се води в момента не е срещу религията, а срещу група терористи, които използват името на една вяра, за да прокарват собствената си разрушителна идея“, се казва още в изявлението на министрите.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар