Джуманджи? Откриха загадъчна игра на 1500 години

Джуманджи? Откриха загадъчна игра на 1500 години
5 (100%) 1 vote

Джуманджи? Загадъчна игра от Китай подлуди учените

Джуманджи? Странна находка от Китай предизвика асоциация с мистичната игра, по която дори заснеха филм с Робин Уилямс. Учени се натъкнаха на необичайна находка в гробница в Китай, която по чудо е останала пощадена от крадците на гробове.

Изглежда, че мародерите не са били особено заинтересовани от играта, така че тя е успяла да остане скрита в гробницата цели 1500 години. Става дума за странна фигура с рисунки, а освен нея е намерена и счупена плоча, която очевидно е служела за провеждане на същата игра.

Играта е намерена близо до град Кингжу, в източната част на Китай. И тъй като е изключително любопитна, някои я кръстиха „Джуманджи“. Археолозите са успели да реконструират фигурата и плочата и беше установено, че е украсена с две очи, обградени с рисунки на облаци и светкавици.

Фигурата е направена от животински зъб и има 14 страни, като е номерирана с числа от един до шест, написани в древния стил на китайската калиграфия. Всяко число е изписано по два пъти, а две страни са оставени празни.

Учените твърдят, че тази древна китайска игра се нарича „бо“ или „лиубо“ и е била изключително популярна по време на управлението на династията Хан. Смята се, че е била измислена около средата на първото хилядолетие преди Христа. За огромно съжаление на мнозина обаче, основните правила на играта не са известни, тъй като никой не я е играл вече 1500 години.

Уникалната находка обаче предоставя любопитна информация за живота в древен Китай, както и за нивото на развитие на цивилизацията. Освен това властите са на мнение, че необикновената находка ще даде и повече подробности около социалния живот на древните китайци.

Джуманджи? Мистериозна игра от Китай подлуди учени

Джуманджи? Мистериозна игра от Китай подлуди учени

Това, което е интересно също така, е, че в гробницата са открити скелети, очевидно дарувани богато. За съжаление, голяма част от разбойниците са изкопали много от ценностите и са ги заграбили, но мистериозната игра са оставили.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар