„Кладенецът на вещиците“— любопитен феномен хит в Естония

"Кладенецът на вещиците" хит в Естония
0

Наричат го „Кладенецът на вещиците“, а една легенда гласи, че тук се събират вещици на баня и предизвикват огромни наводнения.  Любопитната атракция привлича туристите от цял свят в Естония заради един необикновен феномен и още по-необикновената история, свързана с него.

„Кладенецът на вещиците“ всъщност е едно изключително любопитно и привлекателно място в естонското село Тухала. Интересното около него е, че този кладенец през по-голямата част от времето изглежда съвсем нормално и не е по-различен от всеки друг. Но когато има силни дъждове през пролетта или есента, той започва да изхвърля огромни количества вода и буквално потапя целия район около него. Според легендата, в такива дни вещиците от Тухала се събират в подземна сауна под кладенеца и взаимно се бият с брезови клонки, без да обръщат внимание на щетите, които причиняват на повърхността.

Истината е, че кладенецът се намира над подземна река и в действителност не става дума за никакви странни „ритуали“ между вещиците. Въпреки че историята несъмнено е доста забавна. Когато проливните дъждове препълват коритото на реката, налягането на водата става толкова силно, че от кладенеца започва да блика огромно количество вода. А това чудо на природата обикновено продължава няколко дни.

Кладенецът е само 2.5 метра дълбок, но поради силното подземно налягане, водната струя може да достигне височина до половин метър над повърхността. Местните разказват, че от този кладенец може да се излеят до невероятните 100 литра вода само за една секунда.

Все пак „Кладенецът на вещиците“ не започва да кипи и прелива след всеки силен дъжд. За последен път това се е случило през април 2010, а за предпоследен през 2008, след пауза от 3 години, пише kafepauza.mk.

"Кладенецът на вещиците" хит в Естония
„Кладенецът на вещиците“ хит в Естония

Сам по себе си обаче кладенецът на вещиците е много популярен в Естония и всяка година се посещава от 15 000 — 20 000 любители на дивата природа, включително и голям брой туристи, които специално идват до тук, за да посетят необикновеното място.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.