Ганвие – селото на водните хора

Гласувайте за статията

Наричат Ганвие селото на водните хора, вижте защо

Наричат Ганвие селото на водните хора, въпреки че наблизо няма море. И въпреки това тук хората живеят именно във водата – в езерото Нокуе.

Ганвие е голямо селище, изградено върху езерото Нокуе, което се намира само на един час път северно от град Котоноу – най-големият град на Република Бенин (Западна Африка). С население от около 20 000 жители, това е може би най-голямото село построено върху езеро в Африка и като такова е много популярно сред туристите.

Освен това фактът, че местните жители са успели да създадат наистина уникално място за живеене точно във водата предизвиква невероятно вълнение. А туристите с удоволствие посещават примитивната версия на Венеция в Африка.
В селото вече поколения наред живеят членове на етническото племе тофину, които предпочитат да обитават прости къщички от бамбук, построени малко над водата на езерото. По-голямата част от тях разчитат само на няколко застопорени стълба в дъното на езерото. И при този начин на живот, жителите на Ганвие често се наричат ​​“водния народ на Бенин“.

Смята се, че селото е създадено около 16-ти или 17-ти век, а жителите му са изградили селището си в средата на езерото, за да избегнат нападенията на племето Фон. По това време, членовете на силното западноафриканско племе пленявали хора от други африкански племена и ги продавали като роби в Португалия. Тофину скоро разбрали, че членовете на Фон поради религиозни причини не могат да влизат във водата, нито да атакуват хората, които живеят в нея, така че решили да основат ново селище и да заживеят в средата на езерото.

Ганвие - селото на водните хора

Ганвие – селото на водните хора

Всички къщи, магазини и ресторанти в селото са изградени от дървени пръчки, обикновено на няколко метра над водата. Ганвие, освен жилища и магазини, си има дори собствен пазар, който отново е качен върху колове. Все пак жителите са решили да използват и един малък остров в езерото, върху който да изградят училището. Това обаче е единственото парче земя, върху което можете да стъпите тук.

afrika 2
Що се отнася до поминъка, голяма част от жителите се занимават с риболов и туризъм. Някои селяни отглеждат и опитомени сухоземни животни, които живеят върху малки участъци от растения, поникнали над водата.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар