България заплашена от радикализация? (Кои са рисковите групи)

0

България е заплашена от радикализация, а ромското население е най-рисковата група, твърди генерал Кирчо Киров

България е заплашена от радикализация, а ромското население е сред най-рисковите групи, твърди генерал Кирчо Киров. След скандала с пазарджишката ромска махала, където местни бяха заловени да пропагандират целите и идеите на Ислямска държава, в светлината на последните събития, не можем да не се запитаме, дали не заплашва подобно нещо и България и кои са рисковите групи?

Пред Антон Хекимян по Би Ти Ви, генерал Кирчо Киров открито говори за опасността от радикализиране на ромското население у нас. „Те са най-уязвими и най-лесни за манипулиране. Първо ще забележите промяната у тях–ще се държат по-добре, някои вредни пороци ще изчезнат, ще спрат с ексцесиите, но това е само първия етап. Във втория ще се опитат да привлекат други хора към каузата си, други жертви. И когато не успеят, ще открият истинското си лице и ще започнат да се държат отчуждено, ще прекратят връзките си, или ще станат агресивни“, обясни още той.

Генерал Киров също така сподели, че ромското население и живеещите на прага на бедността са най-рискови за манипулаторите. „Това са хора, които живеят на ръба. Те няма какво да губят, а прегръщайки тази нова идея, рискуват да се присъединят към по-богата общност, да получат дори материални облаги от нея. Положението им е изключително тежко, а фактът, че са невежи и необразовани ги прави още по-лесно за вербуване и манипулиране“, допълни още той.

Генерал Киров заяви, че властите в България трябва да се отнасят с особено внимание именно по отношение на тези рискови групи, както и да внимават с хората в тях.

Генерал Кирчо Киров предупреди за радикализация на ромите в България
Генерал Кирчо Киров предупреди за радикализация на ромите в България

Има ли други рискови групи, които са също пряка заплаха за стабилността на България? Предстои да се разбере съвсем скоро.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.